Nieuwe toepassing integreert GPT-4 om na een consultatie meteen een nota te genereren

Microsoft kondigde de lancering aan van Dragon Ambient eXperience (DAX) Express, een door artificiële intelligentie aangedreven applicatie voor het maken van klinische aantekeningen voor professionals in de gezondheidszorg. DAX Express is bedoeld om het administratief werk van artsen te verlichten door binnen enkele seconden na een patiëntbezoek automatisch een concept klinische nota te genereren. De applicatie bevat GPT-4, de nieuwste versie van het OpenAI-taalmodel.

Deze taak, die gewoonlijk door gezondheidswerkers wordt uitgevoerd, wordt aanzienlijk vereenvoudigd dankzij deze nieuwe toepassing, die veel tijd zal besparen. De applicatie zal worden ingezet via Dragon Medical One, een cloudgebaseerde digitale assistent waarmee artsen via spraakcommando's snel toegang krijgen tot patiëntinformatie.

DAX Express, dat GPT-4, de nieuwste versie van OpenAI, en ambient intelligence bevat, is in staat om inzichten te halen uit ongestructureerde gegevens zoals gesprekken. De toepassing maakt ook gebruik van DAX, een apparaat dat mondelinge patiëntbezoeken omzet in klinische notities die sinds 2020 wordt door Nuance.

DAX Express verschilt van zijn voorganger DAX in de vlotheid waarmee het aantekeningen maakt. Terwijl DAX zijn samenvatting moest voorleggen aan een menselijke beoordeling met notities die binnen vier uur beschikbaar waren, maakt DAX Express ze onmiddellijk beschikbaar. In de praktijk, tijdens een bezoek of via telegeneeskunde, genereert het automatisch een concept klinische nota in enkele seconden. De arts hoeft het document alleen te bekijken en aan te vullen indien nodig. Het document wordt geïntegreerd in het elektronisch dossier van de patiënt.

Volgens Diana Nole, executive vice president van de gezondheidszorgdivisie van Nuance, is het doel van de applicatie om artsen te helpen "terug te keren naar de vreugde van de geneeskunde" en voor meer patiënten te kunnen zorgen. Dankzij de app kunnen artsen zich ook concentreren op hun patiënten in plaats van aantekeningen te maken tijdens hun interacties. "De arts en de patiënt kunnen elkaar gewoon aankijken, ze kunnen direct communiceren", aldus Diana Nole. "De patiënt voelt zich gehoord.”

DAX Express zal deze zomer eerst beschikbaar zijn als een privé preview, voor een officiële uitrol met prijzen die variëren afhankelijk van het aantal gebruikers en de grootte van het gezondheidssysteem dat de technologie gebruikt.

Gezien de extreme gevoeligheid van gezondheidsgegevens zegt Microsoft dat de applicatie wordt ontwikkeld in overeenstemming met zijn normen voor verantwoorde AI. Nuance heeft strikte afspraken met zijn klanten om de gegevens, die volledig gecodeerd zijn, te beschermen. DAX Express is een ander voorbeeld van het immense potentieel van generatieve AI om de werkwereld te optimaliseren. Microsoft investeerde onlangs 10 miljard dollar in OpenAI en wil zijn taalmodel integreren in bijna al zijn tools, zoals al het geval is in de zoekmachine Bing, het Office-pakket of de Viva Sales-applicatie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.