Een smartphone als onderzoekslaboratorium

Image of a blood smear from a cell phone camera (left), following enhancement by the algorithm (center), and taken by a lab microscope (right). Credit: .Ozcan Research Group/UCLA

Onderzoekers van de University of California, Los Angeles (UCLA) maakten gebruik van deep learning (een vorm van artificiële intelligentie) om smartphones te veranderen in optische microscopen.

Vandaag wordt het anatomopathologisch onderzoeksproces beheerd door ontzettend dure microscopen die HD beelden produceren en alleen bediend kunnen worden door gespecialiseerd personeel. Maar in regio’s waar weinig middelen voorhanden zijn, is de toegang tot die diagnostische tools beperkt.

De kwaliteit van de camera’s in smartphones is er inmiddels sterk op vooruitgegaan; er werden verschillende accessoires ontwikkeld om de kwaliteit van de beelden te verbeteren. Maar de kwaliteit is nog lang niet geschikt om aangepast te zijn aan de anatoom-pathologische beeldanalyse.
Daarom ontwikkelden onderzoekers van de UCLA een neuronaal netwerk dat in staat is om de resolutie van een beeld van een smartphone te verhogen tot op een micrometer. Hun werk werd gepubliceerd in het tijdschrift van de American Chemical Society (ACS).

Het accessoire in kwestie kan gemaakt worden met een 3D printer en met relatief goedkope bestanddelen. De eindprijs bedraagt niet meer dan honderd euro, een fractie van de prijs van een standaard microscoop.

De onderzoekers hopen dat ze de techniek kunnen exporteren naar andere disciplines in de volksgezondheid, de telegeneeskunde en de diagnostiek.

Deep Learning Enhanced Mobile-Phone Microscopy

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.