Telemonitoring verbetert therapietrouw

Een nieuwe methode op basis van telemonitoring en persoonlijke feedback helpt hartpatiënten om hun medicatie correct en op tijd innemen, zo blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Hasselt. Een stap vooruit in de strijd tegen therapieontrouw.

Hoe zorg je ervoor dat patiënten met voorkamerfibrillatie (VKF)  hun bloedverdunner op tijd en correct innemen? Onderzoekers van UHasselt en Jessa Ziekenhuis  telemonitoring zochten het uit.

“Het is van groot belang dat patiënten met VKF hun medicatie correct en op tijd innemen. Maar we stellen vast dat patiënten dat in het algemeen niet goed doen. Dat geldt ook voor de nieuwe antistollingsmedicatie, waarvan studies al hebben aangetoond dat de therapietrouw slechts tussen de 38% en 90% bedraagt”, zo zegt Lien Desteghe, doctoraatsstudente binnen het Limburg Clinical Research Program

De UHasselt/Jessa-onderzoekers wilden dan ook een nieuwe techniek uitproberen, een techniek op basis van telemonitoring en persoonlijke feedback. “48 patiënten met VKF kregen hun bloedverdunner mee naar huis. Bijzonder aan de tool was dat er elke keer perfect werd  via een microchip in de dop geregistreerd wanneer de patiënt de fles opende om de medicatie in te nemen”, zegt Desteghe.  De elektronische tool werd geleverd door de Zwitsers-Luikse  Aardex Group.

De gegevens werden dan meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis. De therapietrouw kon dus perfect vanop een afstand opgevolgd worden en indien nodig bijgestuurd. “We controleerden die gegevens elke dag. Wanneer een patiënt zijn medicatie niet of niet correct had ingenomen, kreeg hij een telefoontje.”

De aanpak bleek doeltreffend te zijn: patiënten namen hun medicatie correct in 9% van de gevallen. De resultaten werden gepubliceerd in de European Heart Journal (1) “Het is voor het eerst dat er zulke hoge percentages bekomen werden voor dit nieuwe type antistollingsmedicatie”, zegt de doctoraatsstudente.

De Limburgse onderzoekers zullen bij een grotere groep patiënten nagaan wat de algemene impact is van de techniek om de therapietrouw te verhogen.

(1) Desteghe L et al. Eur Heart J. 2018;doi:10.1093/eurheartj/ehx762)

Telemonitoring-based feedback improves adherence to non-vitamin K antagonist oral anticoagulants intake in patients with atrial fibrillation.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.