Een platform om de progressie van het virus in België te volgen

Het bedrijf DNAlytics in Louvain-la-Neuve , gespecialiseerd in wetenschappelijke data, stelt zijn ervaring ter beschikking van de federale overheden om statistische interactieve kaarten te ontwikkelen over de progressie van de epidemie op gemeentelijk niveau. 

Ook voor de technologie is het een strijd tegen de tijd om de verspreiding van de epidemie in België zo goed mogelijk in kaart te brengen en te kananliserren. De middelen zijn er. “In China deden ze dat met statistieken per stad waardoor de verspreiding van de gevallen beter gecontroleerd kon worden”, zegt Thibault Helleputte, CEO van DNAlytics. “Daarom hebben we op verzoek van de interfederale woordvoerder Covid-19 professor Emmanuel André onze vaardigheden op het vlak van gegevenswetenschap aangeboden. Die kan concreet gebruikt worden door artsen, ziekenhuizen en zelfs burgemeesters om het aantal gevallen per stad of dorp te achterhalen. Het is essentieel om onze middelen in real time te kennen, zodat ziekenhuizen en artsen in de best mogelijke omstandigheden kunnen werken." 

Beperkte toegang 

Samen met de experts van UZ Leuven werkten ze -op basis van data van de federale overheid- aan een webplatform om de voortgang van het virus te monitoren. "Vandaag is het platform uiteraard niet toegankelijk voor iedereen, maar wel voor het crisisbeheerteam.”

Hun werk resulteerde in "een reeks interactieve kaarten en statistieken over de voortgang van de epidemie op gemeentelijk niveau. Er wordt andere ontwikkelingen gewerkt, zoals het in kaart brengen van ziekenhuiscapaciteiten en middelen en, optimistischer, het aantal genezen patiënten. De architectuur van het platform is ontworpen om aanvullende gegevensstromen mogelijk te maken en is gebaseerd op de behoeften van de referentie-artsen.” 

Lees ook : Covid-19: een Belgische app om besmette of ‘verdachte’ patiënten thuis te volgen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.