Covid-19: een Belgische app om besmette of ‘verdachte’ patiënten thuis te volgen

Een nieuwe gratis applicatie geeft artsen en ziekenhuizen binnenkort toegang tot gegevens van patiënten met de diagnose of een vermoeden van Covid-19-infectie die thuis in quarantaine zijn. 

De startup MoveUp die gekend is om zijn mobiele app voor de revalidatie van de knie en de heup, legt de laatste hand aan een nieuwe applicatie waarmee patiënten die besmet zijn met Covid-19 thuis gevolgd kunnen worden. “Dit platform kan de initiële evaluatie en de follow-up van patiënten vergemakkelijken”, zegt Gaëtan Haenecour, Sales Business Development bij MoveUp.

"Als de huisarts een Covid-19 infectie bij een patiënt vermoedt, kan hij de applicatie gratis voorschrijven. De patiënt beantwoordt vragen over  demografische gegevens, medische geschiedenis / comorbiditeiten (risicobeoordeling), begin van het optreden symptomen, contact met andere patiënten, plaatsen, enz."  De app is gratis voor huisartsen en patiënten. 

Dagelijkse follow-up 

De patiënt vult een dagelijkse vragenlijst in om de symptomen te evalueren: koorts, hoest, kortademigheid, enz. "De huisarts heeft  online toegang tot de gegevens en krijgt snel een overzicht van de situatie. Hij kan ervoor kiezen om met de patiënt te communiceren (chat of telefoon) voor instructies of hem doorverwijzen naar het ziekenhuis. Ook in het ziekenhuis heeft de arts toegang tot de gegevens om de evolutie van de symptomen te volgen." 

Een eerste ziekenhuis is al overtuigd: "Momenteel werken we met een ziekenhuis in de regio Gent. De medisch directeur is geïnteresseerd omdat hij denkt dat hij zo, samen met huisartsen en specialisten, beter kan anticiperen door het verzamelen van gegevens op de piek van besmetting en complicaties. De komende dagen zullen we de oplossing aanbieden aan andere ziekenhuizen in België."  

Inmiddels werken de ontwikkelaars verder om de applicatie te verfijnen. "Wij willen artsen helpen en hen beschermen door het contact met geïnfecteerde patiënten te beperken en de follow-up te verbeteren." 

Lees ook : Een platform om de progressie van het virus in België te volgen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.