Worden radiologen vervangen door artificiële intelligentie?

In een openingstoespraak op het prestigieuze congres van de SIIM (Society for Imaging Informatics in Medicine) haalde dr. Keith J. Dreyer directeur van het Center for Clinical Data Science in het Massachusetts General Hospital en professor Radiologie aan de Harvard Medical School de rol aan van radiologen in tijden van ontwikkeling van gedigitaliseerde medische beeldvorming. Volgens hem kan die evolutie de richting uitgaan van het verwerven van nieuwe competenties bij de behandeling en nieuwe verantwoordelijkheden zoals het opnemen van leadership inzake ziekenhuisbeeldvorming over verschillende departementen heen of het beheer van tools met artificiële intelligentie.

Voor Frédéric Lambrechts, CEO van het Belgish bedrijf Osimis kunnen algoritmen voor een heuse revolutie zorgen in het werk van radiologen. “Ze zullen letsels veel preciezer kunnen meten en hun werk zal alleen maar boeiender worden omdat ze meer aandacht kunnen besteden aan de inhoud dan aan de vorm.”

Radiologen: decisionmakers

Lambrechts meent dat radiologen vandaag eerder ‘verzamelaars’ zijn dan decisionmakers. Maar daar komt volgens hem verandering in. “De evolutie resulteert in kwaliteitswinst voor patiënten en voor de verstrekte zorg, en in financiële winst voor het ziekenhuis en voor de overheid. En radiologen zullen beter werk kunnen leveren bij urgenties.” Wat het dagdagelijks werk betreft zullen radiologen minder tijd moeten doorbrengen met het ‘lezen’ van beelden. “Ze zullen minder geïsoleerd zijn en meer kunnen samenwerken met collega’s en ook buiten het ziekenhuis.”

Patiënten beter verzorgd

Frédéric Lambrechts zegt dat het de patiënt zal zijn die het meest ‘profiteert’ van de intrede van artificiële intelligentie. “Vandaag staan patiënten doorgaans niet stil bij de kwaliteit van de radioloog, maar met behulp van AI neemt de gemiddelde kwaliteit van de diagnose toe en is er minder risico op vergissingen.” De radiologen op het terrein zullen geen keuze hebben wat de snelle evolutie betreft, maar in ziekenhuizen hebben ze het voordeel dat ze bekend zijn met de problemen van het algemeen beheer van informatie -in casu beelden- en het bewaren van opnames. Ze zullen andere specialisten kunnen helpen die minder bekend zijn met de materie van databeheer.

Volgens Frédéric Lambrechts komen de oplossingen van Osimis tegemoet aan de uitdagingen waar radiologen mee te maken krijgen. “Onze technologie maakt het mogelijk dat alle betrokkenen van het zorgparcours toegang hebben tot beeldvormingsonderzoeken. Dat maakt dat radiologen zich meer kunnen inzetten op plekken waar ze nodig zijn en over meer adequate informatie kunnen beschikken om de best mogelijke beslissingen te nemen voor de patiënten.”

> Osimis 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.