"Haal teleraadpleging uit derdebetaler om ze een kans te geven" (dr. Sam Ward)

Dr. Sam Ward, als jonge arts beslagen in telegeneeskunde, begrijpt niet dat de teleconsultatie niet uit het derdebetalersysteem wordt genomen. "Als ze erin blijft en dat tegen de huidige prijs, dan komt ze nooit van de grond." Nochtans zijn de voordelen van een vrij georganiseerde teleconsultatie legio.

"We mogen de teleconsultatie organiseren voor 19 euro, eens de pandemie voorbij. Maar zo zal ze niet van de grond komen: niemand wil het voor die prijs doen. We moeten immers nog zowat  30% aan het ziekenhuis afgeven en de helft aan de staat. Dat werkt niet. Terugbetaling voor de teleraadpleging hoeft niet: laat de patiënt dat zelf betalen!"

"Kijken we naar het gemiddelde dat een patiënt in België uit eigen zak ophoest per klassieke raadpleging, dan is dat tussen 15 en 30 euro. Stel dat je dan een teleraadpleging aanrekent voor 15 of 30 euro? Dan betaalt zuiver de patiënt zonder tussenkomst van de derdebetaler. We zagen tijdens de pandemie dat je anders de kans krijgt om voor elk telefoontje een teleraadpleging aan te rekenen."

"Dus als een patiënt belt of een mail stuurt voor informatie, kun je op basis daarvan wel een teleraadpleging inplannen van 10 minuten en een bepaald bedrag op voorhand laten betalen. Dat kunnen we organiseren."

"Laat de vrije markt spelen. Als de patiënt tevreden is van zijn arts, zal hij wel 25 euro betalen voor een teleraadpleging. Is hij niet tevreden, dan komt hij gewoon op klassieke raadpleging en zal hij niet meestappen in dat vrije teleraadplegingssysteem."

"Wat belet ons, artsen, om ons een halve dag thuis te organiseren en contact te hebben met patiënten via webcam en teleraadplegingen van telkens tien minuten? De patiênt moet zich niet verplaatsen, geen parking betalen, geen taxi of tram, er is minder verkeersoverlast, minder vervuiling: dat is plezant. Jonge vrouwelijke artsen die thuiskomen om 17u, de kindjes verzorgen tot 18u, dan komt meneer thuis en neemt over en werkt zij verder tot 20u van huis uit. Het zou zomaar kunnen."

"Maar neem die teleconsultatie dus weg van de terugbetaling, dat blokkeert alles!"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    29 september 2021

    De domste van de klas , de sexwerkers en de advokRaten , denken er ook maar geen seconde aan om met de derde betalersregeling te werken : zij willen boter bij de vis !

  • Mathieu Schalley

    10 september 2021

    Als ziekenhuisarts, waar het ziekenhuis achteraf een factuur stuurt, zou dit kunnen gaan. Bij ons als huisarts lijkt me dit moeilijker te gaan omdat wij geen facturen kunnen uitsturen. Door de RDB kunnen wij als huisarts ook iets innen, dus ik als huisarts zou eerder pleiten om het in de RDB te houden, anders komt het bij de huisartsen niet van de grond.