EU-parlement neemt aanbevelingen aan over artificiële intelligentie

Dinsdagmiddag heeft de EU een belangrijke horde genomen op weg naar een AI-regeling, die onder meer het gebruik van artificiële intelligentie in de geneeskunde moet reguleren.

Het gebruik van kunstmatige intelligentie in de geneeskunde belooft artsen veel werk uit handen te nemen en hen  beslissingsondersteuning te bieden, luidt het. De EU werkt momenteel aan een kaderwet.

Het EU-Parlement nam dinsdag tijdens zijn zitting in Straatsburg de definitieve aanbevelingen aan.

AIA

Het verslag zal worden meegenomen in de komende parlementaire werkzaamheden over AI, met name de aanstaande Artificial Intelligence Act (AIA), die momenteel wordt besproken in de Commissie interne markt en consumentenbescherming (IMCO) en de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE).

De AI-wet zou eind september door de twee commissies IMCO en LIBE gezamenlijk worden aangenomen. Tegen 2030 wil de EU de toepassing van AI in diverse contexten, zoals big data-diagnostiek of precisiegeneeskunde, via regelgeving onder controle hebben.

De tekst werd met 495 stemmen voor en 34 stemmen tegen, bij 102 onthoudingen, aangenomen. Er staat in dat het publieke debat over het gebruik van AI zich moet toespitsen op het enorme potentieel ervan om menselijke handelingen aan te vullen. Volgens de aanbevelingen is de EU "achterop geraakt" in de mondiale concurrentiestrijd om het leiderschap op technologisch gebied.

Risico

Het risico bestaat dat toekomstige technologische normen elders zullen worden ontwikkeld, vaak door niet-democratische actoren, aldus de EP-leden, die eraan toevoegen dat de EU een wereldleider moet zijn op het gebied van AI-normen.

Europarlementariërs identificeren beleidsmogelijkheden die het potentieel van AI op het gebied van gezondheid, milieu en klimaatverandering kunnen ontsluiten om pandemieën en wereldwijde honger te helpen bestrijden en de levenskwaliteit van mensen te verbeteren door gepersonaliseerde geneeskunde.

Het niveau van regulerend ingrijpen moet in verhouding staan tot de aard van het individuele en/of maatschappelijke risico dat het gebruik van een AI-systeem met zich meebrengt.

Europarlementariërs beklemtonen ook dat AI-technologie belangrijke ethische en juridische vragen oproept, en uiten hun bezorgdheid over militair onderzoek en technologische ontwikkelingen op het vlak van dodelijke autonome wapensystemen.

Lees ook: Nood aan EU regelgeving rond artificiële intelligentie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.