Hardnekkige covid-mythes op het internet

Op sociale media en het internet blijven enkele hardnekkige foute berichten over covid-19 circuleren, soms in verschillende versies, en u zult daarmee wel geregeld geconfronteerd worden in uw praktijk. VRT NWS zette ze op een rijtje. De top-5.

1. "Het coronavirus is even dodelijk als de gewone seizoensgriep"
Neen. Covid-19 is veel schadelijker en dodelijker dan de griep. Uiteraard omdat er nog geen vaccin is, maar natuurlijk ook omdat het virus nog te nieuw is. We hebben ons immuunsysteem nog niet kunnen aanpassen door op een natuurlijke wijze antistoffen te ontwikkelen.

2. "Het coronavirus is veroorzaakt door 5G"
Een even hardnekkig nepverhaal dat zelfs tot brandstichtingen leidde van 5G-masten. 

3. "Het coronavirus bestaat al jaren"
Uiteraard. Deze mythe speelt in op de begripsverwarring tussen verzamelnaam 'coronavirussen' een telg daarvan, het huidige SARS-COV-2 virus.

4. "Bill Gates zit achter de verspreiding van het coronavirus"
Bill Gates is uiteraard sinds lang actief met grote investeringen in de gezondheidszorg, dat is bekend. Maar van daar de sprong naar allerlei corona-complottheorieën, bijvoorbeeld dat een door hem gesponsord laboratorium een patent zou hebben op het coronavirus, is een brug te ver. Sommigen beweren ook dat hij microchips wil installeren bij mensen door middel van een covid-vaccin. Hier slaat de fantasie overduidelijk op hol.

5. "Hydroxychloroquine is een "wondermiddel" tegen covid-19"
Vooral een mythe die aangewakkers werd door Trump himself, maar in deze materie is dat nu niet meteen een richtbaken... Diverse grootschalige onderzoeken wezen uit dat zeker in de context van covid-19 geen sprake is van een 'wondermiddel'. Ondertussen heeft de WHO alle klinische studies met hydroxychloroquine stopgezet.

Gelijkaardig nepnieuws over vaccinaties is met dit fenomeen te vergelijken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.