Italiaanse chirurgen gebruiken 3D-geprint model om oor te reconstrueren

Italiaanse chirurgen zijn erin geslaagd het oor van een jongen met een zeldzame ziekte te reconstrueren met een 3D-geprint model. Dat meldt een ziekenhuis in Firenze.

De dertienjarige patiënt leidt aan microtia, een aangeboren afwijking waardoor hij geen uitwendig oor heeft. Vijf op 10.000 pasgeboren baby's lijdt aan de ziekte, zei het Meyer kinderziekenhuis.

Het nieuwe oor van de jongen werd van kraakbeen uit zijn ribbenkast gemaakt, maar artsen stelden het samen aan de hand van een 3D-geprint voorbeeld gebaseerd op het oor van de moeder.

Het is de eerste keer dat de technologie in Italië wordt gebruikt. Dankzij die technologie worden er preciezere resultaten bekomen en gaan operaties sneller. Daarmee wordt de tijd dat de patiënt onder narcose moet blijven korter, zei het ziekenhuis.

De jongen wordt binnen enkele maanden opnieuw geopereerd om een tweede gereconstrueerd oor te krijgen, en zes andere kinderen staan op de wachtlijst voor dezelfde ingreep.

"Voor een kind dat zo'n duidelijke misvorming had, heeft [dit soort plastische chirurgie] grote psychologische en sociale voordelen", vindt hoofdchirurg Flavio Facchini. De geopereerde patiënt had geen gehoorproblemen, maar de afwijking bezorgde hem veel leed, voegde de arts eraan toe.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.