Jan Yperman eerste met innovatieve AI-software bij interpretatie CT-beelden borstkas

Dat zou de radiologie-afdeling productiever maken terwijl de patiënt van een snellere en nauwkeurigere diagnose kan genieten. en dus van betere zorg. Ook diverse andere Belgische ziekenhuizen voeren momenteel proefprojecten uit met de AI-tool.

De AI-Rad Companion van Siemens Healthineers spoort onregelmatigheden op in de anatomische structuren van de borstkas. Verscheidene Belgische ziekenhuizen voeren momenteel proefprojecten uit met de AI-tool; de radiologie-afdeling van Jan Yperman gaat nu als eerste van start in klinische routine.

Minder variabiliteit

Door de complexiteit van de anatomie van de borstkas leveren beelden van een thorax bijzonder veel informatie op, terwijl de tijdsdruk elke dag toeneemt. Eenzelfde reeks van beelden wordt niet altijd op dezelfde manier geïnterpreteerd. Afwijkingen van 10% tot 20% tussen verschillende radiologen zijn gangbaar. Diagnoses op basis van algoritmes en artificiële intelligentie helpen deze variabiliteit weg te werken, wat zorgt voor een meer gestandaardiseerde en nauwkeurige diagnose door de radioloog ondersteund met tools die gebruik maken van Artificiële Intelligentie. Dat komt finaal de patiënt ten goede, die van een betere zorg geniet. 

Een voorbeeld van een rapport dat de radioloog van de AI-Rad Companion ontvangt, inclusief een kleurgecodeerd pictogram, 3D-reconstructies van de longen, het hart, de aorta en de wervelkolom, alsook de originele beelden met gedetecteerde afwijkingen.

AI-software tilt informatieverwerking naar een hoger niveau
De AI-Rad Companion Chest CT van Siemens Healthineers is een AI-softwarepakket dat als add-on automatisch aanduidingen maakt op de CT-beelden die de radioloog bekijkt. De software toont aandachtspunten die de radioloog interpreteert, wat hem tijds- en efficiëntiewinst oplevert.

Zo identificeert de AI-tool kleine letsels in de longen en maakt het een inschatting van de hoeveelheid calcium in het hart. Daarenboven voert de software belangrijke automatische metingen van de aorta uit. Op die manier kan een mogelijke slagaderbreuk sneller gedetecteerd worden, blijkt uit onderzoek in samenwerking met de South Carolina Medical University dat aangeeft dat de diameter van de aorta hiervoor een belangrijke parameter is (1).

Tot slot detecteert en identificeert de tool niet alleen elke wervel, hij meet ook de individuele botdensiteit en wervelhoogte. Dit type metingen vergemakkelijkt de screening op osteoporose in een vroeg stadium, waarbij de botsterkte afneemt en breuken sneller voorkomen.

Verhoogde kwaliteit en productiviteit op radiologie
Diverse Belgische ziekenhuizen voeren ondertussen proefprojecten uit met deze AI-ondersteunde tools, maar het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is het eerste in ons land dat de AI-Rad Companion Chest CT effectief toepast in de dagelijkse klinische routine.

De software segmenteert en analyseert overigens niet alleen de longen, maar ook het hart, de aorta en de wervelzuil. De software vertaalt de gevonden resultaten vervolgens naar een kwantitatief rapport dat de radioloog kan raadplegen. In bepaalde gevallen wijst de intelligente assistent de artsen zelfs op mogelijke afwijkingen in gebieden die niet meteen het onderwerp van het onderzoek uitmaken. De AI-tool helpt zo tegelijkertijd zowel de productiviteit als de kwaliteit in diagnostische radiologie te verbeteren.

Dr. Louis Flamée (foto), radioloog in het Jan Yperman Ziekenhuis: “Tijdswinst is een van de vele voordelen van AI-ondersteunde tools zoals de AI-Rad Companion Chest CT. De manuele metingen die tot voor kort veel kostbare tijd in beslag namen, doet de tool nu in een mum van tijd automatisch en zeer nauwkeurig voor ons. De voorgestelde conclusies helpen mij en mijn collega’s sneller en met hogere precisie ons eigen rapport op te stellen en sneller tot bepaalde diagnoses te komen.”

De AI-Rad Companion portfolio helpt artsen, en in het bijzonder radiologen, om de last van repetitieve basistaken te verminderen en om bij het interpreteren van medische beelden de diagnostische precisie te verhogen. Filip Rommelaere: “Artificiële intelligentie verschaft de radiologen een extra paar ogen. Dit stelt hen in staat de kwaliteit hoog te houden, ook op momenten dat het team onderbezet is of de tijdsdruk groot is.”

De AI-Rad Companion Chest CT is cloud-based en kan het beeldmateriaal van de belangrijkste fabrikanten van CT-scanners op de markt verwerken. De beelden en alle gelinkte rapporten kunnen automatisch beschikbaar worden gesteld in het communicatie- en archiveringssysteem (PACS). Naast de Chest-CT applicatie, bestaat AI-Rad Companion tevens voor Brain-MR, Chest X-Ray, Prostate-MR en Organs-RT. Deze laatste doet automatische “organ contouring” ter voorbereiding van radiotherapie.

In de toekomst wil Siemens Healthineers dit platform verder uitbreiden met meer intelligente algoritmes voor andere organen en toepassingen. Op die manier wil het bedrijf zorgverleners blijven ondersteunen in hun streven naar het verbeteren van de zorgpaden.

(1) Branch CR, Charleston SC, Rapaka S, et al. Artificial Intelligence Based Aortic Diameter Quantification on Routine Unenhanced Chest CT. Scientific Session at RSNA 2018. Chicago, USA. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.