Kritische professoren Van Damme en Verdonck geven lessen voor toekomst gezondheidszorg

Tijdens de druk bijgewoonde uitreiking van de PRoF-Awards in Poperinge belichtten twee laureaten kritisch het huidige beleid dat lessen moet trekken voor de toekomst van onze zorg. Prof. Van Damme focuste uiteraard op de pandemie. Hij loofde de rol van zowel huisartsen als apothekers. Prof. Verdonck schoof de 'nulde lijn' naar voren: connecteer de burger meer met zorg . En haal de verspilling uit het systeem.

Op de PRoF-themadag vielen enkele grote namen in de prijzen. Telkens werden ze vergast op een sterke laudatio van andere personaliteiten. Hun PRoF-award kregen de laureaten - Ozark Henry, Prof. Van Damme, Prof. Verdonck en Meester Mussche - persoonlijk uit handen van PRoF-coördinator Jan Van Hecke. Hiermee gaf de internationale denktank PRoF weer een stevige impuls aan kritische reflecties over ons zorgsysteem.

Twee awards hadden immers zeer direct met de ziekenhuiswereld te maken. De eerste viel te beurt aan Prof. Pierre Van Damme die nog nauwelijks een voorstelling behoeft. Na de diverse covidgolven groeide hij in geen tijd uit tot ‘een EBV of Extreem Bekende Vlaming’, zoals Prof. Renaat Peleman hem introduceerde in zijn laudatio. “Daarmee ontpopte hij zich tot een variant van de gewone BV”, luidde het met een kwinkslag, verwijzend naar de diverse covid-varianten waarover Prof. Van Damme het zo vaak heeft in zijn presentaties.

“Pierre verlegde met zijn indrukwekkend researchpalmares geen steentjes maar rotsblokken en deed daarmee zijn voornaam alle eer aan”, heette het verder. Prof. Peleman betrok in de hulde ook terecht levenspartner en huisarts, dr. Myrjam Cramm. “Achter iedere sterke man staat een sterke vrouw” klinkt in deze covid-tijden toch net iets anders, want ook huisartsen hadden en hebben het nu niet onder de markt.”

Waslijst van lessen, maar doen we er iets mee?

Pierre Van Damme vergastte de toehoorders op een waslijst van lessen die hij uit de pandemiecrisis trok. Hij hoopt vooral dat die lessen niet vergeten worden eens het ergste voorbij is. Een van die lessen: zet in op de toekomst!

Dat doet hijzelf alvast door de verwezenlijking van zijn project ‘Vaccinopolis’. “Daarmee zullen we veel sneller en efficiënter gelijkaardige ziekten als covid-19 in de toekomst in kaart kunnen brengen.” De vaccinatie-expert laakte verder de stiefmoederlijke behandeling van preventie, al lijken vandaag de geesten toch meer dan ooit rijp om dat te veranderen. En hij loofde de rol van zowel huisartsen als apothekers “in wie de mensen terecht heel veel vertrouwen hebben. Niet toevallig is een van de meest gehoorde zinnen in een praktijkruimte de volgende uitspraak van patiënten: “Dokter, wat zou u doen in mijn plaats?”

Even liet de expert doorschemeren dat zijn razendsnelle opgang als deskundige zeker niet altijd over een pad van rozen liep. Dreigmails waren hun deel "en daarin hadden we wel wat gemeen met weersvoorspellers die al jaren allerlei bagger over zich heen krijgen. Een WhatsApp-groepje van experts bleek een goede tegenzet om alles te relativeren, naast uiteraard de steun van mijn echtgenote en een stevig team van medewerkers achter mij dat een flink deel van mijn activiteiten overnam indien nodig”, eindigde de laureaat zijn dankwoord.

Gezond verstand

Een laudatio vanop afstand (een opgenomen videoreportage van minister Crevits) viel Prof. Pascal Verdonck te beurt.  De minister verontschuldigde zich omdat ze er niet bij kon zijn, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door een onverwachte live laudatio van zijn jeugdvriend Hendrik Lambert. Die sloeg de brug van hun toenmalige jeugdidealen naar vandaag, zowat 40 jaar later.

“Velen kennen Pascal alleen als de harde onderhandelaar, maar intimi weten hoezeer hi gedreven wordt door een hoger doel om mensen en dingen mooier te maken, ondanks de drukke agenda en de zware dossiers waarmee hij te maken krijgt.” De resem titels en diploma’s die hem al te beurt vielen zijn indrukwekkend. “Maar bovenal zou ik hem de titel ‘C.S.’ willen verlenen: die van expert in common sense of gezond verstand. Hij is een selfmade man die vooral veel leerde aan de universiteit van het ware leven. Bovenal bezit hij de gave om mensen uit diverse disciplines intens te laten samenwerken”, klonk het nog. “En om zeer ingewikkelde zaken uiterst verhelderend en bondig uit te leggen.”

Een geëmotioneerde Pascal Verdonck bewees dat daarop door zijn doorwrochte visie op de hospitalisering in de toekomst samengebald in een halfuur voor te schotelen aan het publiek. Eerder al deed hij dat deels in De Specialist. Met als vertrekpunt één boodschap: samen kunnen we maar waarde creëren in de zorg als we ons connecteren met de burger en hem integreren, pas dan halen we toegevoegde waarde.” Hij brak een lans voor een dataplatform dat iedereen verbindt. Geïntegreerde zorg bestaat er dan in om over de zorgketen heen samen te werken met de burger, in een gezondheidscontinuüm. Een snelweg die je verbindt met de burger is eerst nodig, infrastructuur dus die er moet zijn voor de rest, de medische aanpak, kan werken”, luidde de redenering die ongetwijfeld mee door zijn ingenieursachtergrond is ingegeven.

Data-analyse op gestructureerde data

“De plaats van  het ziekenhuis daarin? Dat wordt de cockpit, de verkeerstoren die patiênten in of buiten het ziekenhuis opvolgt.” Prof. Verdonck spiegelt zich zoals bekend aan Singapore – weliswaar geen democratie - dat met die visie al volop aan de slag ging meer dan twee jaar geleden. “Toen al bestemde men een deel van het ziekenhuis daar al specifiek voor de pandemie, iets wat ons dan nog onbekend in de oren klonk.”

“Niet alleen moeten we Investeren in de cockpitfunctie, maar meer en meer moet mhealth de verbinding maken en laat ons geleidelijk meer geld voorbestemmen voor data analytics. Dat vergt dat we als in de zorg eerst onze data structureren zodat we  AI ten volle kunnen doen werken.”

Wel moet de overheid eerst het pad effenen door de verspilling uit het systeem te halen. Pas dan kun je mensen opleiden en waarde creëren, was een niet onbelangrijke kanttekening.

> AI intelligent ontwikkelen in je ziekenhuis doe je zo

> "Medische technologie kan overheid miljarden euro's besparen"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Stefaan COLPAERT

    13 september 2021

    "Wel moet de overheid eerst het pad effenen door de verspilling uit het systeem te halen"
    Die overheid durft niet omwille van de perceptie van de middenklasse omtrent gezondheidszorg.
    In m'n boek over verspilling ga ik fel te keer tegen de homo ludens die het systeem domineert.
    Ik doe ook enkele voorstellen, volgens sommigen te verregaand, om er iets aan te doen.
    Het systeem reageert log, het RIZIV helemaal niet. Wat vermag een overheid dan?
    M'n boek probeert de overheid in deze taak te ruggesteunen.
    Vandenbroucke zou echt moet luisteren naar wat er leeft.
    Ik zoek nog altijd m'n boek voor te stellen.

    mmh en vrgrt

    Stefaan Colpaert
    arts/internist/expert
    Veldstraat 3
    8200 Brugge 2