Longkankerbehandeling: innovatieve technologie in twee Belgische ziekenhuizen

Twee ziekenhuizen in België, Erasmus Brussel en ZOL Genk, nemen innovatieve technologie van Philips in gebruik voor de diagnose en behandeling van longkanker.
 
Het Hôpital Erasme – Brussel en Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), Genk Medisch Centrum - Genk, België hebben dus de niewe technologie in gebruik genomen. Daarmee zitten ze internationaal in goed gezelschap, met het Royal Brompton Hospital – in Londen UK en Carmel Medical Center - Haifa, Israël. Het universitair ziekenhuis van Rouen (Frankrijk) is ook van plan de innovatie te gaan gebruiken. De oplossing wordt al gebruikt door het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen.

Longkanker is wereldwijd doodsoorzaak nummer één door kanker en eist jaarlijks het leven van 1,8 miljoen mensen. Meer dan 60% van de longkankerpatiënten wordt in een laat stadium gediagnosticeerd, waardoor hun overlevingskansen afnemen. Elk jaar sterven in België 6.500 mensen aan longkanker4. In België hadden van de 70.468 kankers die in 2018 werden gediagnosticeerd, volgens gegevens van de Stichting Kankerregister gepubliceerd in 2020, 8815 (13%) betrekking op de longen. Mannen werden toen bijna twee keer zo vaak getroffen (5726 gevallen) als vrouwen (3089).

Diagnose en behandeling van longkanker
Philips Lung Suite is een 3D-beeldvormingsplatform dat helpt om een vroegere diagnose te stellen en een minimaal-invasieve behandeling mogelijk maakt. Artsen kunnen in dezelfde ruimte biopsie, ablatie, markering van laesies en/of thoraxchirurgische procedures uitvoeren, zodat patiënten zowel kunnen worden gediagnosticeerd als behandeld. Het vermogen om laesies van kleine afmetingen te lokaliseren en te karakteriseren zou de toekomstige longkankerzorg aanzienlijk kunnen verbeteren.

"De geavanceerde CT-beeldvorming in combinatie met de verbeterde fluoroscopie van de Philips Lung Suite geeft ons het vertrouwen om op een veilige manier moeilijk bereikbare perifere longknobbels te bereiken en er een biopsie van te nemen", aldus Maarten Criel, MD., longarts in het ZOL Genk Medisch Centrum, België.

"Het is aangetoond dat de Philips Lung Suite de nauwkeurigheid van biopsieprocedures voor longkanker verhoogt, waardoor de resultaten voor patiënten verbeteren en de mogelijkheid wordt geboden om longkankerpatiënten in een vroeg stadium onmiddellijk te behandelen", zegt Ernst Wodrada, Head of Image Guided Therapy bij Philips Benelux. "Deze nieuwe partners in België helpen ons om verder te innoveren, met als doel patiënten een diagnose en minimaal-invasieve behandeling te bieden in één enkele procedure, waardoor de resultaten voor patiënten en hun kwaliteit van leven verbeteren."

Geen knobbeltje kan zich verstoppen
Een artikel van oktober 2021 in het Journal of Bronchology & Interventional Pulmonology, geschreven door onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum, Nederland, toonde het diagnostische potentieel van Lung Suite aan. De onderzoekers waren in staat om de diagnostische nauwkeurigheid van de bronchoscopie te verhogen van 72% naar 90%. Bovendien werd de gemiddelde totale effectieve stralingsdosis per procedure met meer dan de helft verminderd.


 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.