“Jongeren bewust van potentieel problematisch smartphonegebruik”

Naar aanleiding van een enquête bij jongeren tussen 12 en 23 jaar over hun smartphonegebruik, organiseerden de Onafhankelijke Ziekenfondsen een symposium over “Gezond opgroeien in digitale tijden”. Of de smartphone nu wel of niet gezond is, kwamen we niet te weten. Maar enkele bedenkingen kan u misschien wel tijdens een consultatie meenemen als jongeren zich met bepaalde klachten melden, bijvoorbeeld slaap- of aandachtsproblemen.

De belangrijkste conclusie van de bevraging hoeft niet te verwonderen: één op de twee Belgische jongeren voelt zich “verslaafd”. In Wallonië bedraagt dit percentage 60%, in Brussel 57% en in Vlaanderen 46%. Met cyberpesten kreeg één op de twee te maken en vier op de tien hebben spijt van een post, commentaar of foto/video op een sociaal medium. Pluspunt is dat de Belgische jongeren zich bewust zijn én van de gevaren van sociale media, én van hun afhankelijkheid ervan. Prof. De Marez (imec-UGent) ondervroeg studenten over hun smartphonegebruik en vergeleek die resultaten met een app op hun smartphone om hun surfgedrag bij te houden. De werkelijke tijd was vaker een veelvoud van wat ze zelf hadden aangegeven. Prof. Laura Merla (UCL) wees op het verband tussen smartphonegebruik en het sociaal-economische milieu en de gezinssituatie. Kinderen uit gescheiden gezinnen communiceren vaker via sociale media met hun ouders en moeders leggen strengere verbodsregels voor het gebruik van de smartphone op aan hun dochters dan aan hun zonen.

Contradictorische resultaten

Wat is de impact van het gebruik van de smartphone op de gezondheid van de 12-23 jarigen? Daarop kwam geen antwoord. Studies leveren contradictorische conclusies op. De smartphone bannen uit de slaapkamer van de jongeren zou goed voor hun nachtrust zijn. Intensief smartphonegebruik zou dan weer problematisch zijn voor hyperkinetische jongeren. Tot slot is het nog steeds onduidelijk wat de langetermijnimpact is van intensief smartphonegebruik op de prefrontale cortex.

Lees ook :

Smartphone-verslaafd

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.