Vlaams onderzoeksprogramma rond artificiële intelligentie werpt vruchten af

Het Vlaamse onderzoeksprogramma rond artificiële intelligentie heeft na 1 jaar tot een aantal concrete resultaten geleid. Dat heeft Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Stijn de Roo (CD&V). Het gaat onder meer over computerbeelden van longen om de triage van coronapatiënten efficiënter te laten verlopen en de druk te verminderen op de intensieve afdelingen in ziekenhuizen. Het resultaat van dit onderzoek wordt nu dagelijks door dokters wereldwijd gebruikt.

Sinds vorig jaar kent Vlaanderen 12 miljoen euro per jaar toe voor onderzoek rond artificiële intelligentie. Meer dan 100 doctoraatsstudenten en onderzoekers doen binnen dat programma aan onderzoek gericht op de ontwikkeling van nieuwe kennis en wetenschappelijke doorbraken op het vlak van AI.

Volgens Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits komt het Vlaamse programma stilaan op kruissnelheid en is er ook internationale waardering. "Artificiële intelligentie biedt enorme mogelijkheden voor ons dagelijks leven, voor gezondheidszorg maar ook op de arbeidsmarkt", zegt de CD&V-minister. "Met artificiële intelligentie en innovatie kunnen wetenschappelijke doorbraken gebeuren, kunnen jobs versterkt worden en kunnen ook in de industrie belangrijke evoluties doorbreken."

Minister Crevits wijst niet alleen op het project rond computerbeelden voor de triage van coronapatiënten. Er zijn bijvoorbeeld ook projecten rond de effecten van COVID-19 op MS-patiënten, de vroege detectie van epileptische aanvallen en het gebruik van slimme data voor de windmolenparken op de Noordzee.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.