VUB-onderzoekers ontwikkelen vrij te gebruiken telsysteem voor coronadrukte

In het studentenrestaurant op de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel moeten bezoekers zich voortaan aanmelden en afmelden met een QR-code. Het nieuwe registratiesysteem, dat gebaseerd is op het platform weave.ly, werd ontwikkeld door het Software Languages Lab van de VUB en staat in beperkte mate gratis ter beschikking van musea, winkels, horeca, sportcentra of woonzorgcentra.

Het registratiesysteem is gebaseerd op het gebruik van QR-codes en is uitgerust met een realtime druktemeter. Het werd ontworpen zodat ook leken het makkelijk in gebruik kunnen nemen.

De ICT-systemen vormen vandaag een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen het coronavirus, maar nog te vaak moeten ze vanaf nul ontwikkeld worden. Dat is niet enkel moeilijk voor burgers met beperkte ICT-kennis, maar zet ook een rem op de mogelijkheid om moderne dataverzameling in te zetten bij COVID-19-registraties.

Het innovatieve platform weave.ly biedt een brede waaier aan apps en dashboards voor gegevensverzameling aan. Met enkele simpele handelingen, waarbij geen enkele regel programmeercode geschreven moet worden, kan de gebruiker in een paar uur een registratiesysteem op poten zetten, afhankelijk van de situatie.

"Aan de VUB werken ondertussen al zeker 100 groepen met het systeem. Het wordt ingezet om onder andere de drukte te meten in het restaurant, op vergaderingen en in de labs maar ook op studentenactiviteiten of feesten. Met dit systeem kunnen de mensen hun activiteiten veiliger gaan organiseren en dat is waar we op lange termijn toch naar zullen moeten streven", stelt VUB-onderzoeker Florian Myter.

Het systeem is gratis voor applicaties met minder dan tien gebruikers, nadien bedraagt de basisprijs 500 euro per maand.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.