Gegevensdeling: patiënt wordt verantwoordelijk via koepelwet

Het aangenomen wetsvoorstel van Lachaert en De Caluwé (Open VLD) over het gebruik van lichaamsmateriaal houdt ook een aanpassing in inzake de Personal HealthViewer. De verantwoordelijkheid voor de gegevensdeling komt in handen van de patiënt, wat voor alle betrokken partijen enkele voordelen impliceert.

Om elektronisch en rechtstreeks gezondheidsgegevens ter beschikking en ter inzage van de patiënt en/of andere behandelende zorgverstrekkers te stellen, wordt een juridische basis gecreëerd.

Als de patiënt toelaat dat gegevens tussen hemzelf en betrokken zorgverleners (op voorwaarde van een therapeutische relatie) gedeeld worden, kunnen onder meer sommige gezondheidsgegevens, zoals de resultaten van een bloedonderzoek, op een beveiligd platform (het bestaande eHealth-platform) rechtstreeks aan hem ter inzage worden gesteld.

Op dit moment zijn de patiënten evenwel afhankelijk van regelgeving “uitwisseling patient-medische gegevens” die specifiek voor zorgverleners is opgezet. Dit ontwerp doet evenwel geen afbreuk aan het recht op inzage en het recht op een kopie van het patiëntendossier: deze rechten blijven onverkort bestaan.

Volgens het huidig regelgevend kader beslist de beroepsbeoefenaar na het akkoord van de betrokken patiënt welke gegevens via het platform gedeeld kunnen worden en tevens blijft de zorgverstrekker vrij om aan te duiden welke specifieke gegevens eventueel NIET door de patiënt kan worden geraadpleegd. Aan deze regelgeving wijzigt er niets.

Met dit nieuwe voorstel wordt er een wettelijk kader voorgesteld om de patiënt in staat te stellen om zelf te beslissen wanneer hij/zij de beschikbaar gestelde gegevens wenst te raadplegen (onmiddellijk, na X dagen, nadat de huisarts de gegevens heeft ontvangen/geraadpleegd). Hiermee wordt de verantwoordelijkheid omtrent “omgaan met medische gegevens” bij de betrokken persoon gelegd en wordt die niet meer (arbitrair) gelegd bij:

  • de zorgverstrekker die de gegevens genereert;
  • het ziekenhuis of ziekenhuis-systeem waarin de gegevens worden geregistreerd;
  • de hub die de gegevens-enabler is;
  • of de huisarts van de patient die dit plotseling gedelegeerd krijgt.

Voordelen

Een voordeel voor de patiënt is dat hij de beroepsbeoefenaar in kwestie niet hoeft te contacteren en dat er, van zodra de beroepsbeoefenaar gegevens ter beschikking stelt, geen wachttijd is alvorens de patiënt en/of andere behandelende zorgverstrekkers de betreffende gegevens kunnen raadplegen.

Een ander voordeel is dat de zorgverstrekker niet langer de verantwoordelijkheid omtrent “kennisname door patiënt” hoeft te bepalen.

Lees ook:
Meer geld voor koepelorganisatie patiënten zeldzame ziekten via koepelwet
Wet lichaamsmateriaal conform GDPR en verzekeringen
Koepelwet wijzigt fors het gebruik van lichaamsmateriaal

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.