Hackers hebben zeer persoonlijke informatie buitgemaakt van Pratenonline.nl, een chatplatform waar mensen met professionals over hun psychische problemen kunnen praten.
De Amerikaanse FDA gaf zopas haar goedkeuring voor het OpenSight Augmented Reality System. Het gaat om de eerste medische oplossing met augmented reality (AR) voor de Microsoft HoloLens die is goedgekeurd voor gebruik in pre-operatieve chirurgische planning.
FDA, de Amerikaanse waakhond die strenge controles uitvoert op medische toepassingen die de Amerikaanse markt willen betreden, kende de Belgische app FibriCheck een FDA-goedkeuring toe. Een mijlpaal.
Om de thuiszorgtechnologie te stimuleren zodat ze meer cliënten, mantelzorgers en professionals kan ondersteunen, gaat de Nederlandse christendemocratische minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een Stimuleringsregeling E-health Thuis beschikbaar stellen als onderdeel van het programma Langer Thuis.
Amazon wil in de Verenigde Staten centra oprichten waar zijn personeel terecht kan voor eerstelijnsgezondheidszorg. Zo wil de webwinkelreus de gezondheidskosten drukken, zo berichtte de zender CNBC op basis van twee anonieme bronnen.
Amazon en start-up Xealth plannen een pilot waarbij artsen zouden 'voorschrijven' dat producten worden geleverd na het ontslag van patiënten uit het ziekenhuis.
De nieuwe Duitse gezondheidsminister Jens Spahn (CDU) sprak zich voor het eerst duidelijk uit over e-gezondheid in Duitsland. Dat deed hij op de artsendag. Voor hem heeft de ‘gezondheidskaart’ afgedaan en is een gezondheidsportaal de toekomst.
Het afgelopen jaar alleen al werden meer dan 150 miljoen wearable-producten wereldwijd verkocht. Tegen 2020 zal die markt meer dan verdubbelen, naar 400 miljoen. Goed de helft daarvan zijn medische wearables. Vooral zogenaamde 'smart patches' zullen een hoge vlucht nemen. Dat viel te horen op 's werelds grootste beurs in medical devices, Medica Dusseldorf.
Twee Zwitserse ziekenhuizen in Lugano testen drones uit bij het transport van labstalen. Het project,waarvan de logistiek verzorgd wordt door Swiss Post, loopt al een maand. Er werden ruim 70 testvluchten tussen beide ziekenhuizen uitgevoerd. In 2018 moet dat uitmonden in geregelde vluchten.
In het Nederlandse Radboudziekenhuis leren artsen van elkaar over het elektronisch patiëntendossier (EPD). Maar ze kunnen het EPD ook veranderen zodat het een stuk gebruiksvriendelijker wordt. Bijkomende pluspunten: betere zorgkwaliteit, minder administratie, meer tijd voor de patiënten.
Mobiele technologie voor zelfzorg bij diabetespatiënten is - hoewel vaak geprezen - geen afdoende oplossing om de chronische aandoening onder controle te krijgen. Dat concludeert onderzoekster Josefien Van Olmen van het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in haar doctoraatsthesis.
Philips begint volgend jaar in Nederland met een internetplatform – HealthSuite genaamd – voor patiënten, artsen, ziekenhuizen en iedereen die met de zorg van de patiënt te maken heeft, meldt het Nederlandse Financieele (sic) Dagblad van 10 oktober. Het belangrijkste doel is te voorkomen dat (chronische) patiënten ernstig ziek worden.
Niet alleen in de bankwereld (ING), ook in de gezondheidszorg zullen aanzienlijk wat banen sneuvelen door de digitalisering. Administratief werk dat vier uur per specialist per week kostte, kan dan in hooguit een halfuur.
Het Mercy Virtual Care Center in Amerika heeft 300 werknemers maar geen patiënten. Dit virtueel ziekenhuis haalt nu al een lager sterftecijfer op de spoedafdelingen. Ziekten worden eerder opgespoord, 40 miljoen dollar blijkt men te besparen. Steeds meer Amerikaanse ziekenhuizen werken samen met met telegeneeskundebedrijven om een 24/7 virtual ziekenhuis te worden.
Het vijfjarig ‘Cathedral’ onderzoeksproject van IMinds en de KU Leuven moet elektronica resistenter maken tegen misbruik en aanvallen, onder meer bij medische toepassingen. Europa heeft er ruim 2 miljoen voor veil.
Prof. Dr. Pascal Borry sprak op het Medicasymposium ‘de arts van morgen’ over genetische tests. Opmerkelijk: volgens hem wordt de anonimiteit van een spermadonor in de toekomst onhoudbaar, simpelweg omdat zoveel genetisch materiaal publiek wordt dat je direct of indirect je verwekker kunt opsporen.
Kan de overheid de terugbetaling blijven weigeren van telegeneeskunde, telemonitoring en elektronische consultaties, alleen maar omdat de arts niet fysiek aanwezig was bij de patiënt? Juridisch expert prof. Stefaan Callens (KU Leuven) betwijfelt het.
Vijf Belgische gezondheidsinstellingen kondigen een samenwerking aan met het Sophia Genetics van Marc Coucke: AZ Sint-Lucas Gent, HistoGeneX Antwerpen, het UZ Brussel, Institute of Pathology and Genetics Gosselies en UZ Saint-Luc Woluwe.
Hart.volgers.org is een inslaand succes in Nederland én Europa. Het aantal unieke bezoekers groeit razendsnel en de kloof tussen specialisten en patiënten verkleint. E-health op zijn best.
Op een congres in Berlijn "Apple, Google & Co" (1) werden enkele boeiende stellingen gedebiteerd over de positie van de arts in de digitale wereld.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) roepen patiënten opnieuw op om steeds via hun apotheker te gaan bij hun aankoop van medicijnen. Anders riskeren ze gevaarlijke namaakgeneesmiddelen te kopen. Wie toch online koopt, kan de veiligheid van geneesmiddelen checken via een speciaal logo.
De elektronische neus staat op het punt om door te breken in de ziekenhuiswereld. Specialisten moeten er wel aan wennen om te werken met adempatronen die wijzen op ziektebeelden.
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...