OZ waarschuwen patiënten voor namaakgeneesmiddelen

De Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) roepen patiënten opnieuw op om steeds via hun apotheker te gaan bij hun aankoop van medicijnen. Anders riskeren ze gevaarlijke namaakgeneesmiddelen te kopen. Wie toch online koopt, kan de veiligheid van geneesmiddelen checken via een speciaal logo. 

Namaakgeneesmiddelen zijn een echte pest. We kopen steeds meer illegale medicijnen op het internet. Het gaat ook niet langer enkel en alleen om de ‘klassieke’ erectiepillen of hormonen voor bodybuilders. Belgen bestellen een steeds breder gamma aan geneesmiddelen via het internet, ook antibiotica en pijnstillers. In 2015 nam het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) al 60% meer postpakketten met illegale geneesmiddelen in beslag dan in dezelfde periode vorig jaar. Nochtans houden namaakgeneesmiddelen grote risico’s in. Sinds 1 juli 2015 bestaat er wel een Europees logo voor veilige online apotheken. De OZ roepen patiënten op om dit logo eerst aan te klikken vóór de aankoop. Vergunde apotheken kunnen dit logo op hun site plaatsen.

Hoe werkt het logo?

Sinds 1 juli 2015 is elke vergunde apotheek in de EU verplicht om het logo met het witte kruis op een groene achtergrond op zijn website te plaatsen. Als je op het logo klikt, word je doorverwezen naar een lijst met veilige apotheken die op een legitieme manier online geneesmiddelen aanbieden. In ons land is het FAGG verantwoordelijk voor deze lijst. Als de apotheek op de lijst staat, kan je met een gerust gemoed verdergaan met je aankoop. Prijkt de apotheek niet op de lijst? Dan kan de patiënt beter op zoek gaan naar een apotheek die er wel op staat. 

P.S.
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.