Eerste medische oplossing augmented reality goedgekeurd

De Amerikaanse FDA gaf zopas haar goedkeuring voor het OpenSight Augmented Reality System. Het gaat om de eerste medische oplossing met augmented reality (AR) voor de Microsoft HoloLens die is goedgekeurd voor gebruik in pre-operatieve chirurgische planning (foto copyright Novarad).

De technologie projecteert 2D-, 3D- en 4D-beelden van patiënten interactief door ze op het lichaam van de patiënt te zetten, meldt de firma Novarad.

OpenSight gebruikt meer bepaald de Microsoft HoloLens-headset die simultane visualisatie van de 3D-patiëntbeelden in AR en de patiënt zelf en hun werkelijke omgeving mogelijk maakt. De techniek kan de operatietijd verkorten en de chirurgische planning en het begrip van anatomische relaties verbeteren.

"Dit is transformatieve technologie die preoperatieve beeldvorming combineert met augmented reality om de precisie, snelheid en veiligheid van medische procedures te verbeteren", aldus Wendell Gibby, MD, CEO van Novarad en mede-ontwerper van OpenSight. "Deze interne visualisatie kan nu worden bereikt zonder dat de chirurg ooit een incisie heeft moeten maken, waardoor de resultaten verbeteren in een wereld van preciezere geneeskunde."

De technologie maakt ook een multi-userervaring mogelijk, omdat gebruikers meerdere HoloLens-headsets kunnen dragen bij hun opleiding of voor klinische doeleinden. Een oefeningspakket van de software is ook beschikbaar voor medische studenten om virtuele dissecties uit te voeren op kadavers.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Arnaud BOSTEELS

    07 november 2018

    Dit AR systeem is enkel bedoelt voor pre-operatieve voorbereiding. Het lijkt me meer een leuke tool dan echte toekomst technologie. Maar deze eerste is zeker nodig om de volgende stappen te kunnen zetten : het gebruik van AR en mixed realty tijdens de operatie. Dus zeker op te volgen.