Drones moeten medisch materiaal vervoeren in Antwerpen

Verschillende Antwerpse ziekenhuizen zitten mee in een proefproject waarbij drones zullen worden ingezet voor medisch transport. Vooral de problemen met mobiliteit in de grootstad, zijn een motivatie voor de ziekenhuizen om drones te testen.

"Wij zijn al enkele jaren strategische partners met droneoperator Helicus", legt netwerkcoördinator bij GZA-ZNA, Fons Duchateau, uit. "Wij hebben twaalf sites in totaal, een vlot transport van medicatie, medisch materiaal en bloed- en weefselstalen is dus erg belangrijk."

En er zit schot in de zaak. "Als eerste bedrijf in Europa kreeg Helicus de toestemming van de luchtvaartautoriteiten om een drone te laten vliegen over een stedelijk gebied", aldus Duchateau. "De operator heeft dan geen rechtstreeks visueel contact meer met de drone." Voor de veiligheid is elke drone uitgerust met een parachutesysteem.

Het proefproject is een breed gedragen initiatief waar ook artsen aan meewerken. Naast GZA-ZNA is ook het UZA partner. Voor beide ziekenhuisgroepen is snelheid essientieel, zeker bij het transport van chemotherapiemedicatie tussen verschillende sites. "Drones kunnen een belangrijk deel van de oplossing zijn. We hebben reeds landings- en laadstations op de daken van onze ziekenhuizen", vertelt Duchateau nog.

In theorie zou het kunnen dat drones bij een patiënt thuis een staal ophalen, om dat vervolgens naar een onderzoekslaboratorium te brengen. Drones zouden daarnaast - in de toekomst - materiaal kunnen leveren bij een ongeluk waarbij een dringende interventie nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een defibrillator.

Pas over een paar jaren zijn de drones effectief een realiteit boven de stad. Er zijn eerst nog enkele essentiële vergunningen en investeringen nodig.

Lees ook: Safety Drone moet Genkse hulpdiensten helpen bij noodsituaties

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.