Al drie succesvolle implantaties met meest innovatieve defibrillator ter wereld in AZ Sint-Jan Brugge AV

Cardiologen van het AZ Sint-Jan Brugge AV implanteerden al drie keer succesvol een nieuw type defibrillator, een extravasculaire implanteerbare cardioverter defibrillator (EV-ICD). Dat is een van de meest innovatieve defibrillators voor patiënten met ernstige hartritmestoornissen die kunnen leiden tot plotselinge hartstilstand. De drie jonge patiënten stellen het ondertussen goed.

De EV-ICD bestaat uit een defibrillator die onder de linkeroksel van de patiënt wordt geïmplanteerd en geconnecteerd is met een defibrillatie-elektrode die achter het borstbeen voor het hart wordt geplaatst. Het is een extravasculaire defibrillator wat betekent dat er geen elektrodedraden meer door een ader in het hart gebracht worden. Het systeem werkt als een traditionele defibrillator maar elimineert de risico’s die gepaard gaan met het plaatsen van elektroden in het hart. Het laat zowel pijnloze antitachycardie pacing therapie (ATP) als levensreddende defibrillatie toe.

Minder risico op complicaties
Cardioloog dr. Jean-Benoît le Polain de Waroux voerde samen met dr. Wim Vergauwen de ingrepen uit bij drie jonge, sportieve patiënten: “De traditionele inwendige of transveneuze defibrillatoren zorgen geregeld voor complicaties op lange termijn," verduidelijkt dr. Le Polain de Waroux. "De bloedvaten kunnen verstoppen, elektroden kunnen beschadigd raken en het risico op bloedinfecties is aanzienlijk. Ongeveer 10% van de patiënten die behandeld worden met een transveneuze defibrillator krijgt een of andere complicatie. Bij één van de drie patiënten die we nu behandelden, ging het inderdaad om een her-implantatie na een verwijdering van een beschadigde transveneuze elektrode", licht dr. Le Polain de Waroux toe.

“Omdat we deze nieuwe defibrillator onder de huid aan de zijkant van de borstkas plaatsen, kunnen we de elektrode rechtstreeks achter het borstbeen voor het hart plaatsen," gaat dr. Le Polain de Waroux verder. "Er hoeven dus geen draden in het hart gebracht te worden. Vanuit die positie kan de defibrillator zowel het hart stimuleren als een elektrische schok toedienen. Dit is een nieuwe stap vooruit in de behandeling van patiënten met een ernstige hartaandoening.” ​

Succespercentage
Het Medtronic EV ICD-systeem werd onlangs geëvalueerd in een doorslaggevend internationaal onderzoek, dat aan de commerciële lancering voorafging. Hieraan namen 356 patiënten deel van 46 verschillende ziekenhuizen in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In het onderzoek behaalde het EV ICD-systeem een succespercentage van 98,7% voor defibrillatie.

Het Hartcentrum van het AZ Sint-Jan Brugge AV is naar eigen zeggen het grootste centrum in ons land voor de behandeling van hartritmestoornissen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Bashar Al-Atia

    14 maart 2024

    Dat is gewoon subcutaan ICD, of ben ik mis? Dan is dit al lang bestaan!!!