AZ Groeninge innoveert met privaat 5G-netwerk

Het AZ Groeninge in Kortrijk lanceert samen met Proximus NXT een privaat 5G-netwerk. Het pilootproject werd maandag voorgesteld in Kortrijk in aanwezigheid van minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen). Met het project wil het ziekenhuis inzetten op innovatieve toepassingen in de gezondheidssector op het vlak van zorg op afstand, communicatie en data & training.

Het pilootproject zal verschillende 5G-toepassingen testen in de ziekenhuisomgeving. De focus ligt op toepassingen rond zorg op afstand, klinische communicatie en data & training. Concreet zullen bijvoorbeeld zaken worden getest als robotchirurgie, monitoring van de gezondheidstoestand aan de hand van sensoren en slimme alarmering van verpleegkundigen. 

Ook toepassingen die de medische beeldvorming ondersteunen of kennisuitwisseling bevorderen, komen aan bod. Zo kunnen operaties bijvoorbeeld worden gestreamd en beschikbaar worden gemaakt voor collega's en aspirant-dokters. Daarnaast omvat het project verschillende toepassingen voor trainingsdoeleinden, zoals agressietraining, om zorgpersoneel beter voor te bereiden op onvoorziene situaties.

"We merken dat 4G en Wifi niet meer voldoende zijn voor innovatieve toepassingen. Daarom opent dit netwerk deuren naar nieuwe innovatieve oplossingen", zegt Jurgen De Klerck van Proximus. "Met dit private netwerk blijven alle data on site en het ziekenhuis heeft eigen 5G-antennes." 

Het project werd eind 2023 geselecteerd voor subsidiëring door de federale overheid, in het kader van een projectoproep op initiatief van minister De Sutter en de FOD Economie. De federale regering voorziet 24,5 miljoen euro voor verschillende pilootprojecten. Daarvan gaat 1 miljoen euro naar dit project. Het is de bedoeling dat de resultaten en de kennis die uit het project komen, worden gedeeld met andere ziekenhuizen. 

"Andere ziekenhuizen kunnen hier komen kijken naar hoe dit pilootproject verloopt en zo kan iedereen leren van de ervaring. We willen op die manier deze technologie ook breder uitrollen en ik hoop dat alle zorginstellingen in de toekomst gebruik zullen kunnen maken van deze toepassingen", zegt minister De Sutter.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.