Artificiële intelligentie helpt radiologen van UZA levens redden

De afdeling radiologie van het UZA gebruikt de innovatieve AI-oplossing van Aidoc om de zorgkwaliteit voor patiënten te verbeteren en de efficiëntie van de afdeling te verhogen.

Het UZA kocht de oplossing van Aidoc voor neuroradiologie. Aidoc detecteert acute en levensbedreigende pathologie in CT-scans en duidt die aan zodat de beelden onmiddellijk door een radioloog gezien kunnen worden. Dat resulteert in snellere diagnoses en een kwalitatief betere patiëntenzorg. Het UZA is een van de eerste instellingen in Europa die Aidocs vooruitstrevende technologie toepast.

Eerder vorig jaar integreerde het universitair ziekenhuis als eerste zorginstelling in Europa Aidocs oplossing in zijn klinische workflow om twee levensbedreigende pathologieën beter te kunnen opsporen: cervicale wervelfracturen (c-spine) en intracraniële hyperdensiteiten (ICH).

Radiologie vormt een van de speerpunten van het UZA dat 160.000 onderzoeken per jaar uitvoert, hoogwaardige patiëntenzorg biedt en baanbrekend onderzoek omarmt. De mogelijkheid voor het ziekenhuis om Aidocs oplossing in de reeds bestaande GE PACS te integreren zonder de workflow te wijzigen, is revolutionair voor zowel de patiënten als voor de radiologen.

Beslissingsfacilitator

"Aidoc helpt ons bij belangrijke beslissingen over medische beeldvorming," aldus Prof. Paul Parizel, Directeur van de dienst radiologie UZA. "Bij alle aspecten van radiologie neemt artificiële intelligentie een steeds belangrijkere rol in. Neuroradiologie is historisch gezien altijd al het uitgangspunt van innovatie geweest. Aidoc is terecht begonnen met het opsporen van de meest kritieke gevallen en het versnellen van de diagnose op gebieden waar tijd werkelijk van belang is".

"Onze oplossing werkt samen met radiologen en biedt hen de mogelijkheid om nauwkeurige, tijdige beslissingen te nemen voor optimale patiëntenzorg", aldus Elad Walach, CEO van Aidoc. "Aidoc is niet bedoeld om de radiologen te vervangen, maar wordt gebruikt om hun mogelijkheden te vergroten, waardoor de patiëntenzorg sterk wordt verbeterd."

Nu het Universitair Ziekenhuis Antwerpen er gebruik van maakt, wordt verwacht dat andere topziekenhuizen in de regio snel zullen volgen.

Lees ook :

Worden radiologen vervangen door artificiële intelligentie?

Icobrain: Belgische software voor de diagnose van de dementie goedgekeurd door de FDA

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frederik VANRIETVELDE

    22 januari 2019

    Misschien eens de financiele connectie tussen AIDOC en UZA nader onderzoeken?