Kniechirurgen ZNK: voluit voor innovatie met 4 robots voor knieprothesen

De diensten orthopedie van de 4 Kempense ziekenhuizen (Ziekenhuis Geel, AZ Herentals, H. Hartziekenhuis Mol en AZ Turnhout) slaan de handen in elkaar en zetten vol in op innovatie door het gebruik van 4 chirurgische robots bij het plaatsen van knieprothesen. Het is uniek in België dat binnen eenzelfde netwerk op deze manier wordt geïnvesteerd in innoverende technologie voor knie-ingrepen. Zo wordt het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) met zijn 9 kniechirurgen en 4 robots een van de grootste sites voor kniechirurgie in België.

Dr. Stijn Bartholomeeusen van AZ Herentals. “Het operatieve werk wordt nog steeds grotendeels door de chirurg zelf uitgevoerd, dus de nodige ervaring blijft onontbeerlijk voor een goed resultaat. Deze ervaring is ruimschoots aanwezig met de meer dan 1.000 knieprothesen op jaarbasis binnen ons netwerk. Hierdoor is het plaatsen van een knieprothese een zeer gestandaardiseerde en zelfs routineprocedure voor de chirurgen van het ZNK.”

Met de aanschaf van deze technologie doet ZNK een belangrijke investering. De robots helpen niet alleen in de dagelijkse praktijk van de chirurgen, maar ze zullen ook worden gebruikt om wetenschappelijke inzichten in de knieprothesechirurgie verder te verfijnen. In elk ZNK-ziekenhuis komt er een robot.

Onderling vergelijken

“De robots zijn een manier om wetenschappelijke studies binnen ZNK te voeren”, reageert dr. Erik Vanlommel van AZ Turnhout. “Het gebruik van verschillende robottypes binnen het netwerk maakt onderling vergelijken mogelijk, zodat we kunnen zoeken naar wetenschappelijk onderbouwde verbeterpunten. En dit is alleen maar een voordeel voor de patiënt, die betere zorgverlening krijgt.”

Dr. Dries Van Doninck van Ziekenhuis Geel vult aan: “Het is een uniek gegeven in ons land dat we de resultaten van meer dan 1.000 patiënten kunnen evalueren en vergelijken. Met deze studies zullen we als Kempens netwerk ongetwijfeld bijdragen tot het beter begrijpen van de succesfactoren bij het plaatsen van een knieprothese. Op deze manier kunnen we onze behandeling optimaliseren.”

Internationaal de toon aangeven

Met de robots ontstaat een van de grootste wetenschappelijk georiënteerde kniediensten in België. Dr. Karel Carpentier van H. Hartziekenhuis Mol: “We willen nationaal en internationaal een toonaangevende rol spelen op vlak van kniechirurgie en daarom zetten we in op samenwerking tussen de orthopedische diensten van het ZNK.”

De slagkracht van de 9 Kempense kniechirurgen die de handen in elkaar slaan, is een sterk signaal in ons land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.