Patient Health Viewer of Personal Health Viewer, weet ú het?

Een huisarts had al eens gefluisterd dat zijn patiënten niet veel wijzer worden met de Personal Health Viewer. Ik ging zelf een kijkje nemen op het portaal dat Maggie De Block onlangs heeft ingehuldigd.

De eerste stap was mezelf over een misverstand heen helpen. Al enige tijd had ik op mijn computer het programma ‘Patient Health Viewer’ staan, gedownload nadat er tijdens één of ander evenement naar verwezen werd. Het programma werkte niet, en dus had ik het links laten liggen. Omdat ik de persconferentie bij de lancering van de Personal Health Viewer moest missen, trapte ik in de val: ik ging ervan uit dat de Patient Health Viewer misschien een doorstart had gemaakt. Tweemaal fout.

Ten eerste: ik nam de Patient Health Viewer opnieuw ter hand, maar hij werkte nog steeds niet. Ik googelde naar ‘Patient Health Viewer’ en kwam terecht op een pagina van de Vlaamse overheid. Het begon te dagen: dit was niet wat minister De Block een maand geleden had gepresenteerd. Ziehier mijn tweede fout: ieder woord telt.

Hoe dan ook, de Patient Health Viewer gaf niet thuis (‘U bent niet geautoriseerd door eHealth’), hoewel bij de Vlaamse overheid te lezen staat dat hij de patiënt toegang verleent tot vaccinatiegegevens, medicatieschema en uitslagen van het bevolkingsonderzoek naar kanker – de patiëntgegevens van Vitalink, zeg maar. De Vlaamse overheid meldde ook dat men in geval van problemen met het gebruik het ziekenfonds kan raadplegen.

Bij het ziekenfonds viel men uit de lucht: “Is dat misschien een systeem dat nog niet operationeel is?”. Dankzij een telefoontje naar Agentschap Zorg & Gezondheid kreeg ik het Nationaal Intermutualistisch College aan de telefoon. Daar zei men mij dat de Patient Health Viewer niet toegankelijk was omdat ik geen informed consent gegeven had. Op dus naar de Personal Health Viewer, die aankondigde dat mijn informed consent wel degelijk geactiveerd was. De medewerker van het Nationaal Intermutualistisch College zou Vitalink vragen mij op te bellen.

Daar eindigt voorlopig het spoor ‘Patient Health Viewer’. Nu, zes werkdagen na het telefoontje met het Nationaal Intermutualistisch College, heb ik Vitalink nog niet gehoord.

Los van het feit dat ik nog altijd geen stap verder ben met het gebruik van de ‘Patient Health Viewer’, klinkt de gelijkenis tussen de naam van beide systemen mij toch wel wat verwarrend in de oren. “Vandaag zijn er heel veel verschillende platformen waar informatie op terug te vinden valt. Die kunnen en willen wij niet allemaal samenbrengen in één platform”, zegt men bij het kabinet-De Block.

“Een pragmatische oplossing is om in één toegangspoort te voorzien waarlangs je als patiënt snel en eenvoudig (via single sign-on, dus zonder opnieuw te moeten inloggen) kan doorklikken naar al die externe platformen. Ons instrument “Mijngezondheid” noemen we bewust een personal health viewer, omdat het over meer gaat dan enkel ziekte (patiënt). Het is bestemd voor álle burgers die bezig zijn met hun gezondheid.” Ook naar de gegevens van Vitalink zal men op termijn kunnen doorklikken, zo vernemen we.

En hoe zal de bevolking ertoe aangezet worden het portaal te gebruiken? “We werken aan ‘permanente’ communicatie hierover, via de FOD en alle andere partners in dit verhaal. Er komt bijvoorbeeld een campagne bij het brede publiek om de Personal Health Viewer en de bedoeling ervan uit te leggen. De partners zullen het belang van deze centrale toegangspoort ook mee in de verf zetten. We (beleidscel en administraties) werken aan middelen om hen daarbij te helpen (bijvoorbeeld een video met uitleg over de Personal Health Viewer om op hun website te plaatsen, een filmpje om af te spelen in wachtkamers van praktijken, in ziekenhuizen, in apotheken…).”

Waarvan akte. Voor mezelf vind ik in de Personal Health Viewer niet veel terug, maar ik heb dan ook het geluk weinig gezondheidsproblemen te hebben. Vervelender is dat wat erin staat, niets voorstelt: een verslag van het bevolkingsonderzoek, maar veel meer dan een paar onontcijferbare codes is niet beschikbaar. Dat heeft alles te maken met de instantie die het verslag vanop haar server aanlevert. Maar goed, ook ik word dus niet veel wijzer met het portaal. Zoals mijn correspondent meldde.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.