Specialisten vragen blijvende regeling raadplegingen op afstand (VBS)

Een recente enquête bij 654 specialisten (398 mannen en 256 vrouwen; 246 Franstaligen en 408 Nederlandstaligen) wijst uit dat de specialisten een regeling voor raadplegingen op afstand willen verankeren. Deze hoofdconclusie loopt gelijk met een eerdere bevinding na een enquête van De Specialist en een enquête van de ziekenfondsen. Een Riziv-werkgroep bekijkt momenteel de problematiek.

Enkele voorlopige bevindingen op basis van de enquête die liep in de loop van september.

Telefoonconsultatie is veel meer ingeburgerd en stukken populairder dan videoconsult. Dit consult is het populairst bij 533 respondenten. Een stuk verderop volgen mailconsult (275) en de video-oproep (102).

Het gemiddeld tijdsgebruik voor video varieert sterk, van ‘tussen 5 en 10 minuten’ tot ‘meer dan 30 minuten’. Dat is uiteraard sterk specialismegebonden, psychiaters komen waarschijnlijk meestal bij de laatste optie uit. Nader onderzoek is hier nog geboden. De telefonische raadpleging op afstand zit gemiddeld tussen 10 en 15 minuten en wordt wellicht daarom ook als efficiënter ervaren.

Blijvende regeling

Belangrijk: 500 respondenten vragen een blijvende regeling voor deze raadpleging op afstand die nu alleen is toegestaan door de coronacrisis. Waarvoor vooral ze dan moet dienen? Eerst en vooral voor kort telefonisch advies (496), verlenging van een medicatievoorstel (379) en opvolging/bespreking onderzoeksresultaten (357). Verderop volgen ‘triage medisch probleem’, toch minder dan de helft (216) en uitgebreide videoraadpleging (74), eerder marginaal.

Per specialisme is nog meer onderzoek nodig want een discipline als psychiatrie of pediatrie gebruikt videoconsultatie bijvoorbeeld totaal anders dan een discipline als chirurgie.

Nadelen van de raadpleging op afstand zijn in afnemende volgorde van belangrijkheid:

  • geen klinisch onderzoek,
  • minder effectief,
  • angst voor fouten (medico-legaal)

Beroepsgroepen moeten richtlijnen geven over raadpleging op afstand, menen de specialisten. Een meerderheid wil ook specifieke tarieven. In vergelijking met de klassieke raadpleging denken specialisten dat in de toekomst minder dan 1 op de 10 raadplegingen op afstand zal verlopen.

Deze bevindingen sporen grotendeels met eerdere vragen in de enquête van De Specialist en een andere van de ziekenfondsen. Aan de Riziv-werkgroep nu om dit materiaal te gebruiken in de besluitvorming.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.