Spelenderwijs een voorbeeldpatiënt

Spel zit in ons dna, vertelt René Luigies namens het Eindhovense Game Solutions Lab dat zich richt op verbetering van zorgkwaliteit en -kwantiteit. Het is gespecialiseerd in de ontwikkeling van serious games en eHealth applicaties voor zorginnovatie. Luigies gaf een overzicht op in4care.

Van diverse toepassingen is al aangetoond dat ze leiden tot een verbetering van de zorgkwaliteit en een vermindering van werkdruk bij zorgverleners. Zo ontwikkelde Games Solution Lab in samenwerking met de Sint Maartenskliniek Medi & Seintje, een middel om therapietrouw bij ouderen te verhogen op een speelse manier.

Principe: mensen maken met hun telefoon een foto van de barcode van een geneesmiddel, dat wordt opgeslagen en op een leuke manier gekoppeld aan signaaltjes die laten weten wanneer ze het moeten innemen. Een simpeler spel dan dat is er niet.

Het bedrijf houdt zoveel mogelijk rekening met het profiel van zijn doelpubliek. Zo krijgen oudere dames, die doorgaans graag puzzelen, (kruiswoord)puzzels aangeboden die ze pas kunnen oplossen als ze eerst een vraag over hun medicatie beantwoorden vooraleer ze de puzzel kunnen gaan spelen.

Reuma en Medicatie Manager

In dezelfde lijn ligt de volgende vaststelling: mensen die pijn hebben, nemen doorgaans hun toevlucht tot een geneesmiddel. De pijn verdwijnt, je stopt met inname van het geneesmiddel. En dan komt de pijn weer terug… een typisch verschijnsel bij reumapatiënten. Hoe los je dat op? De Medicatie Manager App is een uitweg. De app ondersteunt mensen bij het managen van het juiste geneesmiddelengebruik: patiënten scannen er eenvoudig hun medicijnen mee en voegen die toe aan hun eigen persoonlijke medicijnenlijst. In de app kun je als patiënt ook de dosering aangeven en het tijdstip waarop je de medicijnen moet innemen.

“Met de Medicatie Manager beschik je altijd over de meest actuele gegevens van de medicijnen. Hiermee kunnen misverstanden over medicijngebruik worden vermeden. Handig bij het volgende bezoek aan de huisarts, apotheek en ziekenhuis”, prijst Luigies deze app aan.

Taboes ludiek overwinnen

Op endometriose, nochtans een veel voorkomende aandoening, rust een taboe rust omdat men zich schaamt voor urineverlies. Gynaecologen van het Sint-Katharinaziekenhuis, de endometriosestichting en vrouwen met endometriose ontwikkelden een spel waarin er anoniem vragen gesteld worden en waarmee het contact met lotgenoten verstevigd wordt via een chatbot. Dergelijke problemen kunnen ook makkelijker uitgelegd worden aan een chatbot, met de naam Fleur in dit geval. Dit systeem werkte drempelverlagend in Nederland in vergelijking met het klassieke vragenlijstsysteem.

Nog een voorbeeld is een echtpaar met een kinderwens die maar niet in vervulling gaat. Dat vraagt een leefstijlverandering. Via een spel wordt dat bewerkstelligd: MijnFertiCoach.

De app is een online leefstijlcoach voor iedereen die zich in een vruchtbaarheidsbehandeltraject bevindt. Het programma richt zich specifiek op verandering van leefstijl en helpt om die te optimaliseren en zo de kans op een succesvolle behandeling en zwangerschap te verhogen.

MijnFertiCoach van Ferring inventariseert de biologische, medische en leefstijlkenmerken (beweging, voeding, gewicht, roken, alcohol, drugs en stress) van de vrouw en waar zinvol ook van de partner. Deze gegevens worden geanalyseerd en door middel van een gevalideerd algoritme komt hieruit een gericht advies voort met betrekking tot de verschillende leefstijl-domeinen. Hiermee is de zorgverlener in staat om koppels met een zwangerschapswens daadwerkelijk te ondersteunen en actief te volgen.

‘Vaccin’

"Wij gaan een ‘vaccin’ ontwikkelen door middel van een spel om lymfeklierkanker te voorkomen", maakt Luigies zich sterk. “Wetenschappers zijn al heel ver en hebben vele puzzelstukjes in kaart maar nog geen oplossing. Ze weten waar ze moeten gaan zoeken. Dat zal gebeuren via een gigantische hackathon in januari 2020 die dat spel zal ontwikkelen. Gedragsverandering stimuleren, daar komt het op aan”, besluit hij.

www.gamesforhealth

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.