Systeem van contactopsporing met QR-codes aan HOGent geen succes

Het systeem van contactopsporing aan de hand van QR-codes, dat de hogeschool HOGent vorig jaar heeft ingevoerd, is geen succes. Te weinig studenten maken nog gebruik van de codes om hun aanwezigheid in een ruimte te registreren. Op die manier is het niet mogelijk om gebruikers die met een besmet persoon in contact zijn gekomen, achteraf te waarschuwen.

HOGent lanceerde in de eerste maanden van de coronapandemie een systeem van QR-codes waarmee zowat 15.000 studenten en 2.000 personeelsleden hun aanwezigheid in het merendeel van de ruimtes kunnen loggen. Het systeem garandeert de privacy maar is wel vrijwillig en gaat uit van het spontaan engagement om regelmatig een smartphone boven te halen.

Beperkt zonder verplichte scan

Maar dat gebeurde niet. "Het is niet verplicht en er wordt niet gescand zoals verhoopt", klinkt het. Sowieso heeft het aantal fysieke lesmomenten het voorbije jaar regelmatig onder druk gestaan door beperkingen van de hogere overheid. Maar zolang een verplichte scan niet kan worden afgedwongen, heeft het systeem dus grote beperkingen.

Toch worden de QR-codes niet weggehaald en blijft de HOGent het systeem promoten, zeker wanneer de komende maanden het aantal fysieke lesmomenten weer toeneemt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.