De Verenigde Staten, China en de EU ondertekenen een eerste verklaring over de risico's van AI

China, de VS, de EU en zo'n 20 landen hebben woensdag in het Verenigd Koninkrijk de Bletchley-verklaring voor de "veilige" ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) ondertekend. Dit gebeurde tijdens de eerste internationale top over de razendsnelle opkomst van deze technologie.

"Deze historische verklaring markeert het begin van een nieuwe wereldwijde inspanning om het vertrouwen van het publiek in AI te versterken door ervoor te zorgen dat het veilig is," zei de Britse premier Rishi Sunak op X (voorheen Twitter).

De Europese Unie en de 28 landen die bijeen waren in Bletchley Park, ten noorden van Londen, waren het eens over "de dringende noodzaak om gezamenlijk de potentiële risico's" van AI te begrijpen en te beheersen door "een nieuwe wereldwijde inspanning om ervoor te zorgen dat AI op een veilige en verantwoordelijke manier wordt ontwikkeld en ingezet".

Geconfronteerd met het groeiende potentieel van modellen zoals ChatGPT, laat de Bletchley-verklaring "zien dat de wereld voor het eerst samenkomt om het probleem te identificeren en de mogelijkheden ervan te benadrukken", vertelde de Britse minister van Technologie Michelle Donelan aan AFP.

Het doel van deze bijeenkomst "is niet om de basis te leggen voor wereldwijde wetgeving, maar om een te volgen pad uit te stippelen", voegde ze eraan toe.

Er zullen nog twee internationale topconferenties over AI volgen, over zes maanden in Zuid-Korea en over een jaar in Frankrijk.

Twee dagen lang ontmoetten politieke leiders, AI-experts en techgiganten elkaar op initiatief van het Verenigd Koninkrijk, dat het voortouw wil nemen in wereldwijde samenwerking op het gebied van deze AI.

Generatieve AI's, die in staat zijn om binnen enkele seconden tekst, geluid of beelden te produceren op een eenvoudig verzoek, hebben de afgelopen jaren exponentiële vooruitgang geboekt en de volgende generaties van deze modellen zullen tegen de zomer verschijnen.

De Britse regering heeft gewaarschuwd dat, hoewel ze immense hoop bieden voor de geneeskunde en het onderwijs, ze ook samenlevingen kunnen destabiliseren, de productie van wapens mogelijk kunnen maken en aan menselijke controle kunnen ontsnappen.

In een open brief die werd gepubliceerd, riepen verschillende "grondleggers" van deze technologie, zoals Yoshua Bengio en Geoffrey Hinton, op tot "de ontwikkeling en ratificatie van een internationaal verdrag over AI", om de "potentieel catastrofale risico's die geavanceerde systemen voor de mensheid vormen" te verminderen.

De uitdaging is om waarborgen te definiëren zonder de innovatie door AI-laboratoria en techgiganten te belemmeren. De EU en de VS hebben, in tegenstelling tot het VK, gekozen voor regulering.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.