Canadese scholen dienen klacht in tegen techgiganten omdat ze "onderwijs verstoren"

Enkele grote Canadese scholen hebben donderdag juridische stappen gezet tegen Instagram, Snapchat en TikTok. Ze zeggen dat de impact van sociale netwerken op het onderwijssysteem "onomstotelijk" bewezen is, met als gevolg een aandachtscrisis en een toename van depressies bij leerlingen.

De schoolgroepen uit Toronto en Ottawa in Ontario, de dichtst bevolkte provincie van Canada, menen dat de platforms, ontworpen voor "dwangmatig gebruik" en dat ze de manier hebben veranderd waarop kinderen "denken, zich gedragen en leren". En uiteindelijk moeten de leraren en scholen met die gevolgen omgaan, luidt het.

Het is de eerste keer dat een dergelijke aanpak in Canada wordt toegepast. Aan de andere kant van de grens hebben Amerikaanse scholen in 2023 een soortgelijke rechtszaak aangespannen.

Deze aanklacht is gericht tegen Meta - eigenaar van Facebook en Instagram - maar ook Snap, van Snapchat, net als het Chinese bedrijf TikTok en zijn moederbedrijf ByteDance.

"Socialemediabedrijven moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun nalatigheid en de schade die ze hebben veroorzaakt aan onze scholen en onze gemeenschap als geheel," zei Duncan Embury, hoofd van de juridische dienst van de Ottawa-Carleton scholengroep, in een verklaring.

Ze eisen een schadevergoeding voor de verstoring van de leercapaciteit van leerlingen en het onderwijssysteem. "De impact van dwangmatig gebruik van sociale netwerken onder leerlingen legt een aanzienlijke druk op de beperkte middelen", aldus de scholen, die wijzen op de behoefte aan extra middelen voor programma's en personeel dat gespecialiseerd is in geestelijke gezondheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.