205.000 euro om Brusselaars bij te spijkeren over digitale technologie

Dat geld is bestemd voor de verlenging en uitbreiding van het Databuzz-project.  Het helpt Brusselaars beter omgaan met de nieuwste digitale technologie. De subsidie is afkomstig van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

De Databuzz is een project van de VUB en imec. Het loopt al drie jaar. Het richt zich tot leerlingen en leerkrachten in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. Door de verlenging kan de Databuzz nog meer scholen bezoeken en wordt het aanbod uitgebreid naar centra voor volwassenonderwijs (CVO’s), zomerscholen en de Brusselse lerarenopleidingen.

In feite gaat het om een mobiel educatief data science lab in een bus. Daarin kun je  interactieve workshops volgen. Voor Nederlandstalige scholen in Brussel is de deelname gratis: het volstaat om  de workshops te boeken voor leerlingen en leerkrachten vanaf de derde graad lager onderwijs tot de derde graad secundair onderwijs.

De Brusselse jongeren leren in de bus onder meer de kansen en gevaren kennen van artificiële intelligentie, fake news of datajournalistiek. De afgelopen schooljaren gingen al meer dan 2.000 leerlingen uit bijna 40 scholen en 20 speelpleinen in de Databuzz op ontdekking.

Tegen fake news, hacking en phishing

Brussels minister Sven Gatz beseft het belang van dit project. Hij is in het VGC-college bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs: “In de Databuzz kunnen jongeren hun vaardigheden aanscherpen om data te verzamelen, maar ook te analyseren en visualiseren. Het is ook van groot belang hen kritisch te leren denken om bijvoorbeeld hun privacy te beschermen of om niet in valkuilen te trappen als fake news, hacking of phishing.”

Nieuw is dat de Databuzz ook een aanbod ontwikkelt op maat van cursisten bij de Brusselse CVO’s en Ligo Brusselleer. Daarnaast komt er een aanbod voor de Brusselse lerarenopleidingen. Zo kunnen toekomstige leerkrachten zelf aan de slag met digitale technologie en kunnen ze hun leerlingen later wegwijs maken in de wereld van data, artificiële intelligentie, privacy en online identiteit.

Datageletterdheid verhogen

“De Databuzz wil op een interactieve en coronaveilige manier de datageletterdheid van Brusselaars verhogen,” zegt directeur Pieter Ballon van de imec-onderzoeksgroep SMIT aan de VUB. “Digitale vaardigheden zijn cruciaal in onze maatschappij. Met dit project zet de VUB haar rol als verantwoordelijke Brusselse maatschappelijke actor nog sterker in de verf.”

Eerder keurde het college van de VGC een principeakkoord voor de verlenging van het project tot 31 december 2024 goed. In totaal wordt voor de verlenging 615.000 euro vrijgemaakt die in drie jaarlijkse schijven zal worden toegekend. De komende jaren kan het Nederlandstalig onderwijsveld in Brussel dus een beroep blijven doen op de Databuzz.

Meer informatie over de verschillende workshops is hier terug te vinden. Nederlandstalige scholen in Brussel kunnen hun gratis bezoek van de Databuzz reserveren via deze website.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.