Artificiële intelligentie helpt UZ Brussel om meer acute aandoeningen sneller op te sporen

Het UZ Brussel gaat een aantal nieuwe artificiële-intelligentieprogramma's (AI) uitrollen om CT- en MRI-scans te onderzoeken en zo negen acute aandoeningen sneller op te sporen.  Dankzij de technologie kunnen radiologen gerichter aandacht besteden aan de beelden waarop een afwijking is te zien.

Het UZ Brussel gebruikte de software van AI-leverancier Aidoc al eerder voor de analyse van CT-scans voor intracraniële bloedingen en longembolieën. Nu zal de technologie ook worden ingezet om onder andere ribfracturen, klaplong en verstoppingen van grote bloedvaten op te sporen. De arts krijgt vervolgens deze beelden doorgestuurd en kan zo sneller een diagnose stellen.

"Zeker voor patiënten die binnenkomen via de spoedgevallendienst is dit een grote meerwaarde", zegt dokter Hans Nieboer, verantwoordelijke spoedradiologie. "Op die manier beschikken de artsen over meer tijd voor de concrete interpretatie van de gedetecteerde afwijkingen", klinkt het.

Het gebruik van AI is al enkele jaren ingeburgerd binnen de dienst radiologie van het Brusselse ziekenhuis. Zo volgen radiologen via AI op MRI-beelden de evolutie van patiënten met multiple sclerose en patiënten met dementie. Daarnaast ontwikkelde de dienst samen met VUB-onderzoeksgroep ETRO en Icometrix het ICOVID-project om de graad van ernst van het coronavirus op de longen te voorspellen. "De AI-software werd tijdens de pandemie in honderden ziekenhuizen wereldwijd gebruikt", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.