Dienst radiologie AZ Maria Middelares gebruikt AI om kritieke gevallen sneller op te sporen

Sinds begin maart 2019 maakt de dienst Radiologie van AZ Maria Middelares gebruik van artificiële intelligentie (AI) in zijn dagelijkse werking. Deze AI-toepassing zal helpen om specifieke levensbedreigende aandoeningen sneller op te sporen in CT-scans, met name die van het hoofd of de nek. AZ Maria Middelares is daarmee het eerste algemene, niet-universitaire ziekenhuis in Europa dat een deep learning-toepassing aanschaft voor de dienst radiologie. Deze beslissing betekent een belangrijke stap in de inzet van AI om patiëntenzorg te verbeteren. 

Hoewel er in België geen gebrek is aan radiologen en de gemiddelde doorlooptijd per patiënt kort is (minder dan een half uur), heeft de dienst radiologie ervoor gekozen om de tijd om analyses uit te voeren en eventueel alarm te slaan nog verder tot een minimum te beperken. 

Daarvoor zal de dienst gebruikmaken van Aidoc's neuroradiologie-algoritmen. De toepassing heeft een CE-label behaald en spoort momenteel twee kritieke aandoeningen op: intracraniële hyperdensiteiten (zoals een bloeding in de hersenen) en breuken van de halswervels (een 'gebroken nek'). Beide aandoeningen zijn levensbedreigend en moeten onmiddellijk worden behandeld. De toepassing zelf wordt naadloos geïntegreerd in de Agfa PACS-toestellen van het ziekenhuis.

De AI-oplossing analyseert de scans automatisch zodra ze genomen zijn en signaleert de meest kritieke gevallen meteen. Het werkschema van de radioloog wordt zo aangepast dat deze cases sowieso eerst gezien, gediagnosticeerd en behandeld worden. Door de wachttijden  voor deze patiënten verder te verminderen en de diagnoses van deze twee ernstige aandoeningen te versnellen, kan AZ Maria Middelares de patiëntenzorg verder verbeteren. 

"Dankzij deze AI-oplossing zijn we in staat om de snelst mogelijke detectie-/alarmtijd te verkrijgen, waardoor we de patiënten de best mogelijke kans op een gunstige afloop kunnen verzekeren", stelt radioloog Christophe Schoofs.

"In AZ Maria Middelares willen we de beste en de meest geavanceerde zorg voor onze patiënten", stelt medisch directeur Ronny Goethals. "Het gebruik van de AI-oplossing van Aidoc zal ervoor zorgen dat kritieke patiënten nog sneller kunnen worden behandeld door onze deskundige radiologen, met AI als extra helpende hand bij het opstellen van hun workflow".

We zijn tevreden dat meer en meer patiënten toegang krijgen tot de voordelen van AI", zegt Aidoc medeoprichter en CEO Elad Walach. "We zijn verheugd om met het innovatieve en hoogtechnologische AZ Maria Middelares samen te werken om hun diagnose en behandeling van kritieke CT-resultaten verder te optimaliseren."

> Lees ook : Artificiële intelligentie helpt radiologen van UZA levens redden

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.