"Een brug slaan tussen de uiteindelijke gebruikers van zorg en de innovatoren”, dat is wat InnovAge doet met een proeftuinomgeving of ‘care living lab’.
InnovAge is sinds vijf jaar een van de zes zorgproeftuinen in Vlaanderen. Op het Leuvense And& Festival eerder deze maand in Leuven stelde het platform drie projecten voor.
“Niet meer dan 35% van de innovaties haalt de markt”, zegt Mieke Nieuwdorp van InnovAge. “Dat heeft vaak te maken met het feit dat er niet genoeg rekening gehouden wordt met de onderliggende factoren van het hele zorgproces, de hele zorgketen. Het voordeel van een innovatielab is dat wij samenwerken met alle betrokken partijen: zorgverstrekkers, zorggebruikers, mantelzorgers en experten uit de academische wereld, de zorgsector (eerste, tweede en derde lijn) en de beleids- en bedrijfswereld.”
Shaken, not spilled
Een eerste voorbeeld van een geteste tool is een middel voor mensen met tremor in hand of arm of hen te helpen gemakkelijk te kunnen drinken uit elke glas, beker of kop. Shaken, not spilled werd ontwikkeld door studenten van de KU Leuven en wordt samen met COMmeto op de markt gebracht.
Een tweede middel dat voorgesteld werd was een minitoestel om slaapstoornissen op te sporen, een ontwikkeling van Ectosense .
De derde ontwikkeling was een service van de bvba ComfortCare-Attractive2Wear waarmee kleren van zwaar zorgbehoevende patiënten aangepast kunnen worden om het aan- en omkleden te vergemakkelijken.