HGR: "Digitalisatie kan geestelijke gezondheidszorg vooruithelpen"

Digitalisatie kan het zorgsysteem versterken. Een verankering van digitale hulpmiddelen van goede kwaliteit in de klassieke zorg kan de wildgroei aan zelfhulpapps tegengaan en een deel van de oplossing bieden voor de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Dat stelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in een nieuw adviesrapport, waarin aangeraden wordt om technologische vooruitgang te omarmen.

De kloof tussen vraag en aanbod in de geestelijke gezondheidszorg zorgt voor grote uitdagingen. Door het gebruik van digitale interventies en apps kunnen meer mensen op een laagdrempelige manier ondersteuning krijgen, zo meent de HGR. "Onderzoek heeft aangetoond dat over het geheel genomen digitale interventies net zo effectief zijn als face-to-face therapie voor milde tot matig e symptomen. Dit geldt des te meer wanneer er nog enige vorm van menselijke ondersteuning is", zo luidt het.

Digitale interventies en apps kunnen onder meer helpen bij depressie, angst en slaapstoornissen. Maar, zo stelt de HGR, een goede omkadering voor en door zorgprofessionals geeft de beste resultaten. "Zorgprofessionals zijn daarin een essentiële schakel. Basisopleiding en bijscholingen kunnen hen helpen om meer vertrouwd te raken met digitale tools. Daarnaast moeten juridische en ethische vragen over privacy dringend uitgeklaard worden voordat digitale tools in de praktijk op grote schaal veilig en effectief kunnen worden gebruikt".

Door middel van een reeks nieuwe aanbevelingen wil de Hoge Gezondheidsraad bijdragen aan de ontwikkeling van zo'n kader op nationaal niveau.

De Raad beveelt onder meer aan om jongeren actief te betrekken bij het ontwerp en de ontwikkeling van digitale interventies. "De meeste geestelijke gezondheidsproblemen ontwikkelen zich tijdens de puberteit en jongvolwassenheid (...) Veel van de technologieën die met jongeren zijn getest, zijn echter in eerste instantie ontwikkeld voor volwassenen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    23 april 2024

    Bij jongeren eerder achteruit !