Infectieradar.be, een online platform om de verspreiding van infectieziekten en virussen beter in kaart te brengen

Infectieradar, het platform van UHasselt en UAntwerpen waarop burgers wekelijks symptomen van infectieziekten online kunnen melden, spoort belangrijke signalen en trends rond de verspreiding van virussen tot enkele weken vroeger op. 

Dat blijkt uit nieuwe analyses van de data van infectieradar en Sciensano. “Met Infectieradar hebben we dus een sterke tool om de verspreiding van virussen en infectieziekten nog beter te kunnen opvolgen”, zegt prof. dr. Niel Hens (UHasselt/UAntwerpen). 

“Het ingeven van symptomen op Infectieradar.be https://survey.infectieradar.be/welcome is heel laagdrempelig en kost slechts een paar minuten tijd. Toch levert het de wetenschap heel wat belangrijke informatie op”, aldus prof. dr. Niel Hens (UHasselt/UAntwerpen). “De data die we de afgelopen jaren hebben verzameld, hebben we naast de data van Sciensano afkomstig van huisartsen en laboratoria gelegd. De resultaten tonen een eerste indicatie dat Infectieradar tot enkele weken eerder trends in gezondheidsklachten kan oppikken. Dat komt omdat mensen niet meteen bij milde symptomen naar de huisarts gaan, en sommigen zullen ook helemaal niet naar de huisarts gaan. Met Infectieradar hebben we dus een goede tool om de evolutie van infectieziekten vroegtijdig in kaart te brengen en zien we snel wat de huidige situatie in België is.”

Met de hulp van burgers
Na een korte zomerpauze gaat infectieradar.be deze week opnieuw van start. “We roepen burgers opnieuw op om deel te nemen en symptomen door te geven. Dit jaar willen we ons binnen het grotere Europese VERDI project, waar Infectieradar.be onder valt, ook nog meer focussen op kinderen en zwangere vrouwen. Dus zeker hier doen we een warme oproep om je te registreren, want naast jezelf kan je ook symptomen van je kinderen doorgeven”, zegt Lisa Hermans, coördinator van Infectieradar.be. Daarnaast zullen de onderzoekers dit jaar ook voor het eerst burgers bevragen over hun sociale contacten. “Corona heeft iedereen duidelijk laten zien dat de verspreiding van infectieziekten en de sociale contacten die we hebben, gelinkt zijn. Deze kennis zal zeker helpen om die verspreidingen nog beter in kaart te brengen”, zegt Lisa Hermans.

Infectieradar.be is een project van Universiteit Hasselt en Universiteit Antwerpen in samenwerking met Sciensano. Het project krijgt de financiële steun van de Europese Commissie onder de projecten EpiPose (101003688), DEFOG (825972), VERDI (101045989) en ESCAPE (101095619) en kan ook rekenen op giften uit het Fonds Epidemiologie van infectieziekten binnen het Universiteitsfonds UHasselt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.