Invloed nieuwe chirurgietechnieken op bewegingen chirurg onderzocht

De bewegingen van sporters worden in detail bestudeerd om hun prestaties te verbeteren. Onderzoekers van het Leiden University Medical Center gebruiken die bewegingsanalyses nu ook voor chirurgen. Zo willen ze erachter komen welke operatietechnieken, zoals beeldgeleide chirurgie, van meerwaarde zijn voor de patiëntenzorg.

“Om almaar complexere operaties uit te voeren, vertrouwen chirurgen steeds meer op geavanceerde instrumenten, zoals de chirurgische robot”, zegt hoogleraar Moleculaire beeldvorming Fijs van Leeuwen. “Ook gebruiken chirurgen beeldgeleide technieken. Hierdoor kan een chirurg tijdens een operatie makkelijk ‘navigeren’ naar ziek weefsel, zoals een tumor.”

Technisch gezien is er nog veel meer mogelijk binnen de chirurgie. Maar waar heeft de patiëntenzorg het meeste baat bij? Onderzoekers van de afdelingen Radiologie, Heelkunde en Ontwikkeling Instrumentele Zaken van Leiden University publiceerden hun bevindingen in de European Journalof Nuclear Medicine and Molecular Imaging.

“We kunnen vaak aantonen dat een nieuwe chirurgische techniek potentie heeft, maar aantonen dat de techniek de zorg daadwerkelijk verbetert blijkt een uitdaging en duurt vaak jaren”, aldus Van Leeuwen. “Daarnaast werkt elke chirurg net iets anders en ook het ruimtelijk inzicht verschilt per chirurg. Dit kan invloed hebben op het succes van een techniek”, zegt Jos van der Hage, hoogleraar Chirurgische opleiding.

“Uit onze experimenten blijkt dat beeldgeleide chirurgietechnieken een positief effect hebben op de besluitvorming van de chirurg. Dat betekent dat we nu weten dat de technieken daadwerkelijk de chirurg naar een voor het oog onzichtbaar doel kunnen sturen. De integratie van detectoren met chirurgische instrumenten maakt de handelingen van de chirurg efficiënter. De chirurg kan zijn taak volbrengen met minder handelingen.”

Naast de huidige studie worden deze concepten op dit moment ingezet bij de analyse van verschillende beeldgeleide interventietechnieken en voor het opzetten van chirurgische trainingsprogramma’s. “Zo draagt ons onderzoek niet alleen bij aan het verbeteren van de chirurgische zorg, maar speelt het ook een belangrijke rol in het opleiden van nieuwe generaties chirurgen”, aldus dr. van der Hage. 

  • Azargoshasb, S., van Alphen, S., Slof, L.J. et al. The Click-On gamma probe, a second-generation tethered robotic gamma probe that improves dexterity and surgical decision-making. Eur J Nucl Med Mol Imaging (2021). https://doi.org/10.1007/s00259-021-05387-z.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.