Medische congressen: tweets in opmars

Twitter heeft hoe langer hoe meer succes bij artsen, vooral op congressen, zo blijkt uit een studie die voorgesteld werd op het congres van het American College of Cardiology.

Het gebruik van sociale media is ietwat controversieel hoewel hun gebruik toeneemt dankzij de mogelijkheid om informatie in real time te verspreiden. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit een blog van de Amerikaanse cardioloog dr. Milton Packer Een onderzoeksteam uit Los Angeles probeerde de trend te kwantificeren op verschillende Amerikaanse congressen voor cardiologen (American College of Cardiology, Heart Rhythm Society en Transcatheter Cardiovascular Therapeutics) tussen 2014 en 2016. 

Op drie jaar tijd nam het aantal Twitter-gebruikers op de drie congressen gemiddeld toe met 223 %. Ofwel 3,2 keer meer. De tweets zijn vooral afkomstig van artsen (48,3 % van de tweets). Het aantal deelnemers bleef relatief stabiel, maar het aantal impressies op Twitter, of hoeveel keer gebruikers een tweet hebben gezien, ging van 105 miljoen naar bijna 250 miljoen (133 %) impressies.

De gegevens wijzen op een explosieve toename van het aantal artsen die Twitter gebruiken op cardiovasculaire congressen. Volgens de auteurs van het onderzoek zou het algemeen en internationaal gebruik van Twitter moeten uitmonden in een vergemakkelijking van wetenschappelijke discussies in real time, in een snelle verspreiding van informatie en in het betrekken van een wereldwijd publiek.

 

> TO TWEET OR NOT TO TWEET: RAPID GROWTH IN THE USE OF SOCIAL MEDIA AT MAJOR CARDIOVASCULAR MEETINGS

  • Tatoue M, et al. JACC 2018;71(11) DOI: 10.1016/S0735-1097(18)33174-7.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.