Project voor thuistraining op maat van senioren wordt getest in Belgie

Het platform Stay Fit Longer wordt ontwikkeld door een consortium van clinici, academici en experts op het gebied van neurotechnologie, gaming, eHealth, ouderenzorg en eerstelijnszorg uit Zwitserland, Canada en België.  Het belang van beweging voor de gezondheid werd ruimschoots aangetoond en verwacht wordt dat deze mobiele toepassing op tablet senioren zal helpen door een combinatie van fysieke en cognitieve oefeningen thuis. De applicatie zelf heeft een virtuele coach en een chat-functie. 

De unieke combinatie van ‘gamified’ activiteiten, psycho-educatieve begeleiding en sociale interactiefuncties maakt de oplossing aantrekkelijk voor 60-plussers, vooral in pandemie-tijden. 

Het Stay Fit Longer-project maakt deel uit van het Europese AAL-programma (Active and Assisted Living) dat de ontwikkeling ondersteunt van producten en diensten op basis van ICT-oplossingen voor zelfstandig wonen op oudere leeftijd. Het project wordt medegefinancierd door de Europese Commissie, eigen middelen en de nationale financieringsinstanties in elk partnerland. Voor België neemt BRUSANO deel,de bicommunautaire dienst voor coördinatie en ondersteuning van professionelen in de eerstelijnszorg in Brussel in samenwerking met de UCLouvain. Het project wordt gefinancierd door Innoviris in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Doeltreffendheid bewijzen 

Om de effecten van het programma Stay Fit Longer te valideren, werd in de drie partnerlanden een gerandomiseerde gecontroleerde trial (RCT) opgezet met 128 gezonde (robuuste en zwakkere) deelnemers van 60 jaar en ouder. Professor Jean-François Démonet, neuroloog bij het Centre Leenaards de la mémoire in Lausanne leidt de klinische studie. “We hebben gekozen voor een vrij strikte wetenschappelijke opzet van een gerandomiseerde gecontroleerde trial die ons in staat stelt de doeltreffendheid van het Stay Fit Longer-programma te bewijzen. Wij geloven dat de voordelen van Stay Fit Longer aanzienlijk zullen zijn. Als dit het geval is, dan zou Stay Fit Longer geassocieerd moeten zijn met betere fysieke en cognitieve vaardigheden na zes maanden training. Het zou ook de angst om te vallen kunnen doen dalen, de moeilijkheden bij de activiteiten van het dagelijks leven kunnen verminderen en de levenskwaliteit van de deelnemers aan dit programma verbeteren.”

Coronaproof 

Het project ging in 2018 van start en ondanks het coronavirus blijft het team verder werken via videoconferenties als gemotiveerd. Omwille van de covid-119-voorzorgsmaatregelen werden de individuele evaluaties en opleidingssessies in België opgeschort en moest een alternatief worden gevonden voor de geprogrammeerde groepstrainingen. “We hebben een gepersonaliseerde en hybride procedure opgezet die een korte individuele afspraak thuis (rekening houdend met de social distancing maatregel) en online training omvat”, zegt Stefan Agrigoroaei, professor in de psychologie aan de UCLouvain en hoofdonderzoeker in België.

De officiële resultaten van de studie worden tegen het einde van het jaar verwacht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.