Reflex-ON: de eerste virtuele console voor cognitieve en hersentraining

Fitness wordt eerder geassocieerd met zalen vol toestellen om de fysieke conditie te verbeteren, dan met tools om de hersenen te trainen. Maar het cliché van pure spiertraining en fitness zou wel eens plaats kunnen ruimen voor een nieuwe hersentraining-console, de Reflex-ON, ontwikkeld door een Belgische groep van ondernemers en gezondheidsspecialisten om de neuronen te boosten. De console is genomineerd in de categorie Trends en Innovaties op de komende editie van Fibo, het grootste salon voor fitness, wellness and health in Keulen. Het nationaal hockeyteam van België, dat overigens wereldkampioen is, en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) toonden al belangstelling voor de nieuwe tool.

De console, een 100% Belgisch concept waaraan vier jaar gewerkt werd, is bijzonder gebruiksvriendelijk. In een 3D-universum kan de gebruiker met behulp van een virtuele helm en verbonden met een smartphone zien waar hij zich bevindt en kan hij kiezen uit verschillende trainingsprogramma’s. Die programma’s hebben vooral tot doel om de cognitie en de plasticiteit van de hersenen te verbeteren. “En uiteraard met respect voor de nieuwe wetten op de privacy”, zo zegt initiatiefnemer Michel Niechcicki, CEO van het bedrijf Neuron Academy International dat gecreëerd werd voor de commercialisatie van de console.

De CEO laat zich daarvoor omringen door andere gerenommeerde Belgische ondernemers en wetenschappers zoals neurochirurg Marc Levivier en sportarts  Bernard Ariel, die beiden beheerder en partner zijn van de startup. Een recent partnership met ‘Human Waves’, een spin-off van het Laboratoire de neurophysiologie et biomécanique du mouvement van de ULB, zal het in de toekomst mogelijk maken om verder te evolueren op het vlak van de cognitieve training.

Er zijn vandaag al gelijkaardige consoles op de wereldmarkt, maar alleen in 2D. “Het groot verschil is dat onze console algoritmes bevat die zich aanpassen aan de hersenen en aan het ritme van het individu”, zegt Jean-Luc Van Cappel, beheerder en general manager van het bedrijf, kinesitherapeut en specialist in de commercialisering van toestellen voor sportzalen.

“In Europa zijn er zowat 34.000 fitnesscentra met meer dan achthonderd leden. Fitness is de meest beoefende sport op het continent met meer dan 27.000 miljoen beoefenaars. We willen met onze console aanwezig zijn in 10% van die centra. Maar dat neemt niet weg dat onze tool ook gebruikt kan worden in revalidatiecentra, serviceflats, hotels of vlieghavens”, zegt Van Cappel.

Sinds een aantal maanden wordt de console gedemonstreerd in sportcentrum B-Sports in Sint-Agatha-Berchem en kon het een aantal Belgische topsporters al overtuigen, waaronder de Red Lions. “Vandaag werken we alleen met 2D voor de videoanalyse, maar 3D is beslist de toekomst”, stelt Shane McLeod ,trainer van de wereldkampioenen hockey.

“3D is te duur voor specifieke analyses van wedstrijdmomenten omdat het nog te veel registratiemiddelen vereist. Ik zie de console eerder als een tool voor het ontwikkelen van reflexen bij keepers bijvoorbeeld of de verbetering van de analysecapaciteit, de concentratie en de besluitvorming van spelers op het veld”, zegt de Nieuw-Zeelandse coach.

Ook het BOIC toonde belangstelling voor de console, meer bepaald voor de paralympische sport.

De ontwikkelaars willen zich distantiëren van eSport en videospelletjes die hoe langer hoe meer succes kennen. “Dit is een 'serious game', niet voor amusement maar voor persoonlijke ontwikkeling”, zegt Michel Niechcicki die ervan overtuigd is dat niet alleen het lichaam maar ook de geest getraind moet worden.

De commercialisatie van de Reflex-On, met een prijskaartje van bijna 23.000 euro is voorzien voor begin april.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.