Smartphones en apps: partners in de zorg?

Smartphones en apps kunnen we niet meer uit ons dagelijks leven denken. Men kan zich voorstellen dat gezondheidsapps nuttig zijn, gezien ze bij sommige gezondheidskwaaltjes een goede hulp zijn. Het moet natuurlijk aangetoond worden.

In het artikel gaan de onderzoekers in op mobiele apps die voorgeschreven kunnen worden, en omschreven worden als doeltreffend, gevalideerd en indien mogelijk autonoom. Wat betekent dat ze zonder centrale servers of monitoring door een zorgverstrekker gebruikt kunnen worden. Het gaat om tools die onmisbaar zouden kunnen worden bij het zelfbeheer van chronische ziekten bijvoorbeeld.

Het doel was om een overzicht en een evaluatie te maken en om de apps te identificeren, de doeltreffendheid ervan te evalueren en om de eventuele lacunes op te sporen.

In totaal weerhielden de onderzoekers, sinds 2008, 23 systematische reviews die overeenstemden met hun criteria en 22 apps, voornamelijk voor patiënten met diabetes, met een mentale aandoening en met obesitas.

De resultaten zijn echter teleurstellend. Slechts de helft van de apps biedt een reëel voordeel, en de globale kwaliteit qua doeltreffendheid is vrij laag. De auteurs pleiten voor het uitvoeren van klinische studies waarbij er bijvoorbeeld ook rekening gehouden wordt met de verschillen tussen patiëntengroepen.

Apps voorschrijven? Ja, maar met mate en alleen gevalideerde apps.

> Prescribable mHealth apps identified from an overview of systematic reviews

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.