Telegeneeskunde: levens redden, overal

Het gebruik van telegeneeskunde is het afgelopen decennium aanzienlijk toegenomen. Het gaat daarbij niet alleen om het verstrekken van zorg op afstand of videoconferenties, maar ook om patiënteducatie en zelfs administratieve hulp.

In een  bijdrage in de JAMA Internal Medicine gaan twee Amerikaanse specialisten, dr. Nicole Lurie en Brandan G. Carr in op de toename van het gebruik van telegeneeskunde in al zijn vormen en de toename van het aantal rampen waarbij mensenlevens gevaar lopen.

De auteurs halen het voorbeeld aan van de orkaan Maria die vorig jaar een ravage aanrichtte op het eiland Puerto Rico. De ramp maakte onder meer duidelijk wat het belang van telegeneeskunde kan zijn bij een ramp waarbij de zorgstructuur niet meer werkt en hoe belangrijk creatief denken is bij hulpverlening. Het Amerikaanse Department of Veteran Affairs includeerde de telegeneeskunde dit jaar overigens voor de eerste keer in haar budget. De militaire geneeskunde droeg namelijk in ruime mate toe tot de ontwikkeling van de ‘telehealth’. In 2016 was die goed voor een markt van meer dan 18 miljard dollar, een bedrag dat in 2022 dubbel zo groot zou zijn.

Doel is om bij rampen de hulpverlening zo doeltreffend mogelijk te maken. De uitdagingen zijn daarbij te vergelijken met zorg in rurale gebieden met beperkte middelen. Naast virtuele consultaties en een goed gebruik van smartphones en laptops kan er ook een beroep gedaan worden op drones om materiaal te leveren dat noodzakelijk is voor de communicatie of voor het afleveren van levensnoodzakelijke geneesmiddelen of ook bloed. Het voordeel van drones is dat ze heel precies materiaal kunnen afleveren, in tegenstelling tot parachutes .

De auteurs pleiten dan ook voor het includeren van telegeneeskunde als parameter in rampenplannen.  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.