Top 10 meest gelezen artikels van 2019

In 2019 werd het nieuws rond nieuwe technologieën in de gezondheidszorg gedomineerd door de grote debatten over artificiële intelligentie, privacy, e-tools en innovaties in digitale gezondheid.

Zie hier een samenvatting maand per maand van de meest gelezen artikels in 2019.

Januari

Artificiële intelligentie helpt radiologen van UZA levens redden

De afdeling radiologie van het UZA gebruikt de innovatieve AI-oplossing van Aidoc om de zorgkwaliteit voor patiënten te verbeteren en de efficiëntie van de afdeling te verhogen.

Februari

Professor Jean Macq: twee scenario’s voor de toekomstige huisarts

Professor Jean Macq werkt bij het IRSS, het Institut de recherche Santé et Société van de UCL. Hij onderzoekt onder meer de evolutie van het beroep van huisarts. Hij zette zijn visie uiteen op de laatste editie van het ‘Salon professionnel Soins et santé de Namur’ en stelde twee verschillende scenario’s voor.

Maart

Prostaatkanker: een app om de risicoscore te bepalen

Volgens het Belgian Cancer Registry is prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen met 9.050 gediagnosticeerde gevallen in 2016. Onderzoekers ontwikkelden een app genaamd Prostate Predict om de risicoscore van patiënten met prostaatkanker beter te kunnen bepalen.

April

Virtueel ziekenhuis ziet het licht in Finland

In het kader van initiatieven voor een meer patiëntgerichte en extra-muros geneeskunde, werd in Finland een project opgestart met een virtueel ziekenhuis op nationale schaal.“Het gaat niet om een technologisch project, maar om een project dat eHealth diensten wil aanbieden aan alle burgers”, zo zei Aki Puustjärvu, development manager in het HUS (Helsinki University Hospital) op het  HimssLiège 2019-congres.

Mei

Verwijsvoorschriften weldra ook elektronisch

Op de afgelopen medicomut werd vaart gezet achter twee dossiers die uw praktijkbeheer moeten vergemakkelijken: het elektronische verwijsvoorschrift en een app voor attesten werkongeschiktheid. 

Juni

Medicomut: update van de regels voor een nieuwe versie van de sumehr

De medicomut van afgelopen nacht kaartte een "update van de regels van sumehr" aan. Wat is er aan de hand?

"We vernamen dat de overheid van alle GMD's zal verwachten dat de productie van sumehrs naar behoren werkt", zegt Luc Herry, vicevoorzitter van de BVAS.  Naast dit soort standaardisatie van softwaremogelijkheden, "komen we nu bij een meer precieze, meer gecodificeerde sumehr. We hebben het hier over sumehr 2 (versie 2, nvdr] een opgewaardeerde versie dus, en er werd een hele reeks principes genoemd om de vaagheid weg te werken die er nog altijd is over de tool, de inhoud en het gebruik", zegt dr. Bauval (GBO).

September

Eerste bloeddrukmeter zonder manchet goedgekeurd door de FDA

De Food and Drug Administration (FDA) keurde zopas een connected horloge goed die de bloeddruk kan meten zonder een manchet. De bloeddrukmeter is hét instrument dat door het grote publiek altijd al geassocieerd werd en wordt met de geneeskunde, een meter met een manueel of automatisch opblaasbaar manchet.  Maar de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) keurde zopas een connected horloge goed dat via een huidpatch de bloeddruk van een individu kan meten.  

Oktober

Mijlpaal: Orde zet voorzichtig licht op groen voor teleconsultatie

Eerder hield de Orde de boot af waar het teleconsultatie betrof voor een diagnose en een behandeling, maar nu staat ze teleconsultatie toe in specifieke situaties en onder strikte voorwaarden.

November

Is de stethoscoop op sterven na dood?

Twee eeuwen na de uitvinding van de stethoscoop moet het instrument afrekenen met een onzekere prognose, zo staat te lezen in het magazine Time.  De Amerikaanse cardioloog, auteur en voorstander van digitale geneeskunde dr. Eric Topol, zegt dat de stethoscoop obsoleet is en niet meer dan een paar rubberen slangetjes.  

December

e-Reputatie - evaluatie van artsen op onlineplatforms

Een hele waaier van reactiemogelijkheden wordt aangereikt door de Orde als uw e-Reputatie op het spel staat. Een juridische aanpak is wel pas de laatste mogelijkheid, als alle andere reacties uitgeput zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.