UVC Brugmann test VR bij observatie spelverslaafden

De Kliniek voor speel en andere verslavingen in het Brugmann ziekenhuis biedt al twintig jaar consultaties aan voor de behandeling van pathologisch gok- en speelgedrag in het kader van de dienst Psychiatrie en Medische Psychologie. Momenteel test de Kliniek, onder leiding van professor Xavier Noël, een multimediamodule waarmee de patiënt met behulp van virtuele realiteit zich in een driedimensionaal casino bevindt. De patiënt kan er onder toezicht van een therapeut spelen op geldautomaten, zo staat te lezen in l’Echo. De virtuele module is afkomstig van een spin-off van de universiteit van Ottawa, In Virtuo.

Een extra tool

De spin-off werkt met software en programma’s die empirisch gevalideerd werden in wetenschappelijke studies. “Het gebruik van virtuele realiteit is een optie bij al onze therapeutische programma’s, maar het blijft een optie omdat het nut ervan verschilt al naargelang de noden van de patiënt” aldus het bedrijf. “Virtuele realiteit is niets meer dan een extra tool in de psychotherapie en doet geen afbreuk aan de fundamenten van de traditionele therapie. Zonder de kennis en de ervaring van een competente psycholoog is VR helemaal niet doeltreffend.”

Door gebruik te maken van de verrijkte module, krijgt de patiënt een beter begrip van wat er aan de hand is en hoe hij al dan niet meer controle kan krijgen over zijn spelgedrag. De module wordt uitvoerig getest en zou eind dit jaar operationeel moeten zijn. Bedoeling is de dialoog tussen de specialist en de verslaafde te verrijken en het zoeken -en vinden- naar een duurzame oplossing voor het probleem. De methode wordt ook gebruikt bij PTSD, OCD en andere fobieën.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.