Verbeterde kankerbehandelingen met behulp van AI

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) gaan samen nieuwe AI-algoritmen ontwikkelen om kanker beter te kunnen behandelen. 

Doel van de samenwerking is kanker beter te kunnen behandelen met artificiële intelligentie (AI). Voorafgaand en tijdens de behandeling komt veel en complexe informatie van de patiënt beschikbaar door middel van medische beeldvorming, pathologie, DNA, enz. Het is voor specialisten een uitdaging om op basis van al deze informatie de beste behandeling te kiezen en toe te passen. Het gebruik van zelflerende algoritmen kan uitkomst bieden, aldus de UvA.

“AI-technologie gaat een steeds grotere rol spelen in het wetenschappelijk onderzoek naar kanker”, zegt Marcel Worring, hoogleraar aan het Instituut voor Informatica van de UvA. “Zelflerende algoritmes kunnen soms taken overnemen waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Een familie van zelflerende algoritmen is ‘Deep Learning’. In plaats van dat de programmeur expliciet vertelt op welke delen van de data het algoritme moet letten, vertelt die alleen wat het eindresultaat moet zijn. Het voordeel daarvan is dat het ‘Deep Learning’-algoritme tot inzichten kan komen waar de programmeur zelf nooit aan gedacht had.”

Lees ook :Impact covid-19 digitaal meten bij kankerpatiënten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.