Jo Brouns lanceert nieuwe "proeftuin" om innovaties zorgsector uit te testen

Vlaams minister van Innovatie en Werk Jo Brouns (CD&V) heeft een nieuwe "proeftuin" gelanceerd om innovaties in de zorgsector uit te testen. De minister deed dat in woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven, waar al volop op innovatie wordt ingezet. Bedoeling is om, dankzij innovatieve technologieën, nog meer tot werkbaar werk te komen in de zorg.

Om de werkbaarheid en aantrekkelijkheid van jobs in de zorgsector te verhogen, heeft de minister een nieuwe proeftuin voor technologische ideeën gelanceerd. Eerder was er al zo'n proeftuin voor werkbaar werk in de brede maakindustrie. 

Vijf partners, Flanders Make, imec en de hogescholen Thomas More, PXL en UCLL, hebben samen 3,16 miljoen euro subsidies ontvangen om innovatieve projecten verder uit te werken. UCLL heeft bijvoorbeeld een loopband ontwikkeld, die, gecombineerd met een VR-bril, patiënten die revalideren van een beroerte kan helpen in hun oefenproces. Dankzij de VR-bril ziet de patiënt afwisselende situaties waarop hij of zij moet reageren. Een ondersteunend kinesist of zorgverlener wordt ontlast en kan nadien feedback krijgen van het systeem over de patiënt. 

Een ander voorgesteld project, dat van Flanders Make, toonde een geheel van sensoren dat op iemands lichaam gehangen wordt. Iemands revalidatie of bewegingen kunnen er nauwgezet mee opgevolgd worden. Een vertegenwoordiger van imec liet dan weer technologie zien om stress te detecteren, Thomas More ontwierp exoskeletten die voor meer ergonomische bewegingen tijdens het werk kunnen zorgen en PXL tot slot kwam met een 360° video-systeem die zorgmedewerkers bijstaat in hun taken. 

"Als er een sector is waar werkbaar werk onder druk staat en waar er heel wat last op de schouders van de medewerkers komt, dan is het de zorgsector", zegt minister Brouns. "Technologie kan daar een enorm hulpmiddel zijn, en het werk lichter en meer comfortabel maken. Zo blijft er meer tijd over voor de relatie tussen zorgverlener en patiënt of bewoner. Innovaties zorgen zo mee voor minder uitstroom op een arbeidsmarkt die vandaag al enorm krap is." 

De proeftuin is van start gegaan op 1 januari en loopt tot eind 2026. In een eerste fase zullen de noden en behoeften van zorgvoorzieningen op vlak van werkbaar werk in kaart worden gebracht. De minister kwam dinsdag een kijkje nemen in een woonzorgcentrum, maar het kan evengoed gaan om jeugdinstellingen, voorzieningen in de gehandicapten- of ouderenzorg, kinderdagverblijven en andere zorginstellingen. Positief geëvalueerde technologieën zullen worden opgenomen in een van de toekomstige pilootprojecten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.