Kinderen met Down ontwikkelen zich beter met een speciale bril

© Radboud Universiteit

“De bifocale bril moet de nieuwe standaard worden voor kinderen met Down”, zo zegt Christine De Weger-Zijlstra, orthoptist en onderzoeker aan het Nederlandse Radboudumc.

Me weet al lang dat kinderen met het syndroom van Down veraf slecht zien, maar sinds kort blijkt ook het zicht van dichtbij sterk verstoord. Dit komt door afwijkingen in de hersenen en de ogen, waardoor de kinderen niet goed kunnen scherpstellen. “Deze kinderen kregen vroeger een gewone, unifocale bril die het zicht veraf verbetert, maar dan hebben ze dus nog steeds een wazig beeld dichtbij”, aldus Christine De Weger-Zijlstra , orthoptist en onderzoeker aan het Radboudumc . “Wij hebben onderzocht of een bifocale bril, die zowel veraf als dichtbij kijken corrigeert, het zicht van kinderen met Down verbetert. We hebben ook gekeken wat de bril doet met de ontwikkeling van deze kinderen. Zo onderzochten we werkgeheugen, selectieve aandacht, gedrag kunnen beheersen en flexibel kunnen denken.”

De Weger-Zijlstra onderzocht ruim honderd kinderen van twee tot zestien jaar met het syndroom van Down. De helft kreeg een unifocale bril en de andere helft een bifocale bril. Vervolgens zijn een jaar lang verschillende metingen uitgevoerd. Die waren niet alleen gericht op de zichtfunctie. Zo keek ze bijvoorbeeld ook naar de stand van de ogen. “Kinderen met Down kijken vaak scheel en dit beperkt het zicht. Een oog dat scheel staat doet namelijk niet mee.” Ouders en leerkrachten vulden vragenlijsten in om de ontwikkeling in kaart te brengen. De kinderen voerden hiervoor een specifieke taak uit op een tablet. “Voor hen was dit alsof ze een spelletje speelden en ze vonden het erg leuk.”

De uitkomsten van het onderzoek zijn bijzonder positief. De bifocale bril verbetert het zicht van dichtbij sterk en vermindert het scheelzien. Het opvallendst is dat het gebruik van deze bril de ontwikkeling bevordert. “We zagen bovendien de sterkste ontwikkeling bij de kinderen met de grootste verbetering van hun zicht. Dit onderstreept het belang van goed zicht van veraf én dichtbij voor de ontwikkeling van het kind. Omdat slecht zicht van dichtbij vrijwel niet voorkomt bij gewone kinderen is er bij het Downsyndroom ook nooit aandacht voor geweest. Door dit onderzoek kunnen we ze nu veel beter helpen”, zo zegt De Weger-Zijlstra.

> Beyond improving visual acuity in children with Down syndrome. The effects of bifocals

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.