Minder dan derde van Belgen gebruikt nog desktop

Bijna negen op de tien Belgen gebruiken tegenwoordig een smartphone om online te gaan, in 2016 was dat nog twee op de drie. De smartphone verdringt daarmee vooral de desktop-computer: die wordt nog door 30 procent van de Belgen gebruikt om online te gaan, tegenover 46 procent in 2016. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête naar het ICT-gebruik door Statbel. Opvallend: het gebruik van tablets nam in die tijdsspanne af, van 42 procent naar 34 procent. Het gebruik van de laptop blijft relatief stabiel: 67 procent in 2016, 65 procent dit jaar.

Het gebruik van het internet blijft intussen toenemen: 95 procent van de Belgen tussen 16 en 74 gebruikt internet, tegenover 89 procent in 2018 en 82 procent in 2013. Van de 5 procent niet-internetgebruikers is 3 procent nog nooit online ge weest. In de oudste bevraagde leeftijdscategorie (65 tot 74) of bij mensen met langdurige gezondheidsproblemen ligt het internetgebruik lager, op respectievelijk 84 en 82 procent.

Bij de 16- tot 24-jarigen gebruikt zo goed als iedereen een smartphone, maar dat gebruik neemt af hoe ouder iemand wordt: bij de 65- tot 74-jarigen gebruikt goed drie kwart een smartphone. 

De online bezigheden van de Belg omvatten, onder meer, shoppen: de voorbije drie maanden kocht 65 procent van de Belgen goederen of diensten online, 2 procentpunt meer dan in 2022. In volle coronaperiode, in 2021, was dat 66 procent. Voor corona uitbrak, in 2019, lag dat percentage op 55 procent. 

Onder de goederen die online gekocht worden zijn kleding, schoenen en accessoires, maar ook in toenemende mate medicijnen en voedingssupplementen. Dit jaar kocht 18 procent zulke producten online, 3 procentpunten meer dan in 2022. Daarmee wordt een duidelijke opwaartse trend voortgezet.

Niet minder dan 77 procent van de Belgen gebruikt geavanceerde elektronische identificatie, waaronder toepassingen zoals Itsme begrepen worden. Zes op de tien doen dat voor contacten met de overheid, een derde voor diensten door bedrijven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.