Naar uitgebreide AI-gezondheidsscan (Helan)

De gezichtsscantechnologie die Helan Onafhankelijk Ziekenfonds en de Gentse start-up IntelliProve willen uittesten  vanaf midden april, maakt het mogelijk om binnen enkele seconden een nauwkeurige welzijnscheck uit te voeren op basis van artificiële intelligentie (AI). Het gaat over belangrijke gezondheidsindicatoren zoals hartslag en ademhalingsfrequentie.

De Gentse Health Tech start-up IntelliProve ontwikkelde in 2021 een gezichtsscantechnologie die binnen enkele seconden nauwkeurig de gezondheidsparameters van een gebruiker meet. Zo kunnen snel en contactloos zowel fysiologische als geestelijke parameters, waaronder hartslag, ademhalingsfrequentie en hartvariabiliteit, bepaald worden met behulp van de camera van een smartphone, tablet of laptop. De betrokkene moet slechts twintig seconden lang in de camera kijken en de technologie doet de rest.

Telkens wanneer het hart pompt, wordt er bloed door de bloedvaten van het gezicht gestuurd. Op basis van de kleurveranderingen in het gezicht voert de gezichtsscansoftware zijn metingen uit. Wie gescand wordt, krijgt na het beantwoorden van enkele vragen een uitgebreid welzijnsrapport, waarbij de resultaten vergeleken worden met wetenschappelijke referentiewaarden. De WelWijzer geeft bovendien ook concrete tips om aan de slag te gaan met een gezondere levensstijl. 

Focus op innovatie en gezonde levensstijl 
“We zijn verheugd dat een grote speler als Helan Onafhankelijk ziekenfonds ervoor kiest om samen te werken met een jong technologiebedrijf zoals IntelliProve”, zegt Joeri Tulkens, CEO en medeoprichter van IntelliProve. “Dit bewijst dat Helan volop inzet op innovatie en digitalisering en openstaat voor nieuwe technologie. Het is altijd ons doel geweest om digitale gezondheidszorg zo toegankelijk mogelijk beschikbaar te maken voor iedereen.” 

Ook Kim Smets, preventieverantwoordelijke bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds spreekt enthousiast over de samenwerking. “Bij Helan willen we onszelf steeds uitdagen en innovatie omarmen, en daarom zijn we zo enthousiast over deze samenwerking. IntelliProve past perfect bij onze focus op eenvoud, persoonlijke aanpak en digitalisering.” 

Het ziekenfonds werkt al samen met  FibriCheck, een app waarmee je je hartritme kan monitoren, en SkinVision, waarmee je snel en makkelijk moedervlekken kan controleren. 

> Thuisverpleegkundigen Wit-Gele Kruis meten bloeddruk en hartslag met gezichtsscan

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.